InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na ochotnický festival Stříbrný vítr dorazí jako host herec Václav Kopta

Tomáš Franců při přebírání ceny bývalé starostky Evy Vanžurové. , Autor: Petr Eliáš

Tomáš Franců při přebírání ceny bývalé starostky Evy Vanžurové.     Autor: Petr Eliáš

PÍSEK - Pátý ročník ochotnické přehlídky Stříbrný vítr začne v pátek 27. ledna v 18 hodin v Divadle Pod čarou v Písku. Kromě tradičních představení je programu i setkání s vzácným hostem – hercem Václavem Koptou. V rozhovoru zve na festival ředitel přehlídky Tomáš Franců.

Jak vypadaly přípravy na letošní ročník?

Letos jsme s přípravami začali dříve, protože už byla jistota, že nás nebude limitovat žádné vládní covidové omezení. Se soubory jsme měli domluvu už v říjnu, celkem se jich ukáže deset. Během listopadu a prosince jsme dolaďovali organizační věci kolem služeb a ubytování. V lednu už jsme jen doladili detaily.

Jste spokojeni s počtem deseti souborů?

Začínali jsme s osmi soubory při prvním ročníku, vloni jich bylo devět. Přestože jsem nechtěl už počet navyšovat, některé soubory velmi o účast stály. Proto jsme počet rozšířili na deset. Ze strany soborů je velký zájem, všichni se chtějí do Písku vracet.

Splňuje festival očekávání, jaká měl při svém vzniku?

První nápad měl Míra Pokorný z Divadla Pod čarou, který cílil na příjemnou a pohodovou akci pro návštěvníky i soubory. To se daří. I přesto, že máme odbornou porotu, která hry hodnotí a souborům radí, co vylepšit, aby pak mohly zkusit štěstí na některé postupové přehlídce například ve Volyni nebo Dačicích.

Jak skládáte odbornou porotu?

Zveme do ní profesionální scénáristy, režiséry, herce a scénografy. Zkrátka lidi, kteří se v branži pohybují celý rok. Letos je porota tříčlenná. Je v ní dlouholetý pracovník organizace Nipos-Artama Karel Tomas, který v Písku pořádá i přehlídku Šrámkův Písek, v porotě jsou také scénáristé a režiséři Jaromír Hruška a Alexandr Gregar.

Jak jste rozmýšleli program přehlídky a složení souborů?

V posledních dvou letech vybírám soubory já. Spíše se vyhýbám těžkým tématům, takže letošní ročník má sedm her laděných do komedie a tři vážné. Myslím si, že je to ideální poměr, aby se lidé zasmáli, ale i zamysleli. Zahájení je v pátek 27. ledna v 18 hodin, provede ho písecký starosta Michal Čapek. V sobotu a v neděli začínáme hrát v 11 hodin. Zakončení přehlídky bude v neděli v 17.15.

Parta kolem Divadla Pod čarou tradičně přispívá do programu. Plánujete to i letos?

Každou hru vždy uvede krátká herecká skeč, která má být vtipná, představit hru i soubor.

Letošním hostem je známý herec Václav Kopta...

Jde o novinku, kterou jsme zařadili do programu. Herec Václav Kopta je velmi příjemný člověk. Těší se k nám, protože jeho manželka má rodinu v nedalekých Vodňanech. Beseda s ním je na programu v sobotu v 17.15 hodin, v 19.15 bude pan Kopta účinkovat v bluesovém koncertu s Cíbou Ješinou. A také se pak Kopta těší, že si dá pivo U Reinerů.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Tomáš Franců 

    Reagovat

     

    Romane, já nejsem ředitel Podčáry, já jsem šéfproducent festivalu Stříbrný vítr. Tahle krátkozrakost je vám zřejmě vlastní.

    Vloženo 31.1.2024 23:02:34

  • Roman 

    Reagovat

     

    Ředitel festivalu:-). Ty máš dost, Franců, neuspěl si ve volbách, tak aspoň ředitel. Že se nestydíš! Makaj tam všichni, ale jen ty jsi ředitel. Mimochodem Podčáru mám jinak moc rád, super lidi, tohohle skoro odtaď neznám, nejsem sám ale najednou ředite!

    Vloženo 27.1.2023 18:12:16

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace