Soklové lišty JAP – designový detail ke skryté zárubni

Moderní interiér, podle dnes preferovaných pravidel minimalismu, charakterizují čisté a prosté linie. Tomuto trendu plně odpovídá řešení dveřních otvorů skrytými zárubněmi, které umožňují dveřím se stěnou přesně lícovat.

Navazujícím prvkem je zapuštěná soklová lišta ve zdi, která dotahuje ve spojení se skrytou zárubní minimalistický detail k dokonalosti a zachovává designovou čistotu. Navíc vyniká mnoha praktickými funkcemi.

Česká firma JAP FUTURE si je toho plně vědoma a ke svým skrytým zárubním, modelům AKTIVE a EFEKTA, nabízí soklové lišty ve dvou provedeních. „Ať už zvolíte soklovou lištu s krycím hliníkovým profilem nebo soklovou lištu umožňující nalepení podlahové krytiny, nešlápnete vedle a s výsledným efektem budete určitě spokojeni“, připomíná Petr Paksi, jednatel společnosti JAP FUTURE.

Soklová lišta s pohledovým eloxovaným krycím profilem a LED páskem
Soklová lišta s pohledovým eloxovaným krycím profilem a LED páskem | Zdroj: JAP FUTURE

Soklová lišta s pohledovým eloxovaným krycím profilem se skládá ze dvou hliníkových profilů, zazdívacího kotevního profilu do SDK i zdi a pohledového krycího profilu, který lze povrchově dokončit dle požadavku zákazníka v NCS, RAL nebo metalických barvách. Do soklové lišty lze umístit dodatečně kabeláž nebo LED osvětlení.

Kotvení soklové lišty s pohledovým krycím profilem do zdi a do SDK
Kotvení soklové lišty s pohledovým krycím profilem do SDK | Zdroj: JAP FUTURE
Kotvení soklové lišty s pohledovým krycím profilem do zdi a do SDK
Kotvení soklové lišty s pohledovým krycím profilem do zdi | Zdroj: JAP FUTURE

Soklová lišta s podlahovou krytinou je určena pouze do omítané zdi a nabízí řešení zákazníkům, kteří požadují zapuštěnou soklovou lištu ve stejném dekoru a materiálu, v jakém zvolili podlahu, například dlažbu, lino nebo plovoucí podlahu. Jediným omezením je maximální tloušťka použitého materiálu včetně lepidla 9 mm. Důležité je při objednání skrytých zárubní uvést, že bude použita tato soklová lišta. Důvodem je nutnost frézování skrytých zárubní ve spodní části tak, aby bylo možné soklovou lištu namontovat až těsně k průchodové části profilu zárubně.

Kotvení soklové lišty s podlahovou krytinou do zdi
Kotvení soklové lišty s podlahovou krytinou do zdi | Zdroj: JAP FUTURE

„Ke skrytým zárubním rozhodně doporučuji soklové lišty“, říká Petr Paksi a pokračuje: „Vedle estetického hlediska je důležité si uvědomit, že na rozdíl od klasických lišt, naše lišty umožňují plné otevření dveřního křídla u skrytých zárubní a díky kvalitním materiálům na ně poskytujeme výjimečnou záruku pět let“.

Montáž soklových lišt je jednoduchá a není zapotřebí se ji obávat. Soklové lišty doporučujeme montovat po vylití hrubých podlah a před omítáním stěn. Nosný soklový profil slouží jako omítník, podle kterého se dorovnává omítka, nebo SDK. Soklové profily se pak spojují pomocí soklových spojek 90, nebo 180 stupňů. V případě, že je sokl ukončen do prostoru, lze na něj v případě pohledového profilu použít koncovky.

ZDROJ: PR článek společnosti JAP FUTURE