Půjčka na směnku raději ne – existují výhodnější způsoby financování
FOTO: Shutterstock

Půjčka na směnku raději ne – existují výhodnější způsoby financování

25. 1. 2023

Třebaže se půjčka na směnku jeví jako snadný a výhodný způsob, jak rychle získat peníze, opak je pravdou. Jaké jsou jiné způsoby financování vhodné pro podnikatele?

Peníze ihned a na ruku – to slibuje půjčka na směnku. Bez prokazování příjmů, bez poplatků za sjednání i bez měsíčních splátek. Jakkoliv to zní lákavě – nevýhody převyšují pozitiva. Pokud už se přeci jen k tomuto způsobu financování uchýlíte, doporučujeme obrátit se na solidní nebankovní společnost a také se porozhlédnout po jiných možnostech – pro podnikatele se nabízí například nebankovní půjčka se zástavou nemovitosti, která nabízí lepší podmínky.

Co je půjčka na směnku?

Směnka je jedním z typů cenného papíru – jedná se o písemný slib jedné strany (dlužníka), který se zavazuje k tomu, že v budoucnu zaplatí určitou částku a to předem dohodnutým způsobem.

Vzhledem k tomu, že se jedná o cenný papír, se kterým lze běžně obchodovat, může druhá strana (věřitel) směnku kdykoliv před uplynutím doby splatnosti prodat, aniž by o tom informoval dlužníka. Majitel směnky se rovněž může v případě nesplácení domáhat dlužné částky u soudu, v takovém případě hrozí dlužníkovi přímo exekuce a nikoliv „jen“ poplatky z nesplácení jako v případě běžných půjček.

Za jakých podmínek je možné půjčku na směnku získat?

O půjčku na směnku si může požádat téměř kdokoliv – stačí splnit věkovou hranici 18 let. Není nutné prokazovat příjmy nebo poskytnout výpis z trestního rejstříku. Půjčky na směnku se také poskytují bez kontroly rejstříku dlužníků. To znamená, že na půjčku mohou dosáhnout i osoby, které by za běžných podmínek na půjčku nárok neměly.

Mezi hlavní výhody tohoto typu půjčky patří okamžité vyplacení hotovosti (za benevolentních podmínek popsaných výše), nicméně tady výhody končí – negativa výrazně převyšují kladné stránky.

Hlavní nevýhodou půjčky na směnku je skutečnost, že směnka muže být kdykoliv před splatností prodána a dlužník se o tom vůbec nemusí dozvědět. Kromě toho mívá půjčka na směnku enormně vysoké úrokové sazby. V případě, že dlužník není schopen půjčku v dohodnuté lhůtě splatit, exekuce na sebe nenechá dlouho čekat.

Jaké jsou alternativy k půjčce na směnku?

Mezi nejčastější možnosti financování pro podnikatele kromě běžných úvěrů patří nebankovní půjčky se zástavou nemovitosti. V takovém případě se na katastr nemovitostí vloží zástava (podobně jako u běžného hypotečního úvěru) a po splacení půjčky se automaticky smaže.

Na rozdíl od klasických úvěrů u bankovních institucí skýtají nebankovní půjčky řadu výhod, jako je:

  • Rychlý schvalovací proces – do týdne od podání žádosti může být hotovost na účtu klienta
  • Snadné vyřízení, které lze provést zcela online bez nutnosti navštívit kamennou pobočku
  • Nastavení podmínek na míru možnostem klienta včetně délky splácení a výše měsíční splátky
  • V případě zástavy nemovitosti nízké úrokové sazby a nízká sazba RPSN
  • Fixně stanovená výše měsíční splátky s možností dlouhé doby splácení – a to až 20 let

Půjčka na směnku vs. nebankovní půjčka se zajištěním nemovitosti

Oba typy půjček mají podobné výhody, nicméně co se stinných stránek týče, nebankovní půjčka se zajištěním nemovitosti je jasným vítězem. Poskytuje totiž férovější podmínky a v případě vyšších částek je výhodnější.

Podobně jako půjčka na směnku i nebankovní půjčka se zajištěním nemovitosti umožňuje rychle získat hotovost, která je na účet klienta připsána v řádu dní po podání žádosti. Získané peníze může klient použít na cokoliv – jedná se tedy o bezúčelnou půjčku. Klient rovněž nemusí dokazovat příjmy ani není nutná kontrola registru dlužníků.

K získání půjčky se zástavou a nízkou úrokovou sazbou stačí vyplnit online žádost a poskytnout dva doklady totožnosti společně s identifikačním číslem podnikatele a souhlasem se zástavou nemovitosti, přičemž nemovitost může rovněž být v osobním vlastnictví třetí osoby (například rodinného příslušníka apod.).

peníze půjčky a úvěry
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.