Zpětný leasing je stále v ČR poměrně neznámá věc
FOTO: Shutterstock

Zpětný leasing je stále v ČR poměrně neznámá věc

27. 1. 2023

Zpětný leasing je stále v ČR poměrně neznámá věc, přitom se jedná o řešení mnoha problémů, které můžete mít. Zpětný výkup vás ochrání před věřiteli a dá čas, abyste si vyřešili finanční situaci a smazali se z registrů neplatičů.

Neúspěšné podnikání – a co dál?

Měli jste skvělé podnikatelské ambice, nicméně podnikatelský plán selhal, obchodní strategie se neosvědčila a i přes vaše všemožné snahy a další půjčky podnikání nevyšlo. Důvodů, proč malý podnik ztroskotá, může být mnoho. Naopak situace, do které vás neúspěšné podnikání přivedlo, se může jevit jako bezvýchodná. Banka nepomůže a na půjčku od rodiny nebo přátel jste až příliš hrdí.

Rychlé řešení dluhů pomocí zpětného leasingu nemovitosti

Finanční problémy se rychle nabalují, nejste schopni plnit své závazky vůči věřitelům, nebo vám dokonce hrozí propadnutí nemovitosti bance či jinému věřiteli… V takovém případě se často nabízí insolvence, ačkoliv se existují i další rychlejší a méně bolestivá řešení, jako je zpětný leasing nemovitosti, který je v České republice zatím relativně neznámý, nicméně začíná růst na oblibě.

Na jakých principech zpětný leasing funguje?

Zpětný leasing nemovitosti se liší od klasického leasingu – jako je například operativní leasing vozidel. Dlužník, kterému hrozí exekuce nebo soudní dražba nemovitosti, nabídne svůj byt, dům či jinou nemovitost k výkupu odkupující společnosti za dohodnutou kupní cenu, která se obvykle pohybuje od 80 do 90 procent ceny nemovitosti na trhu. Dlužník získá téměř okamžitě hotovost, ze které jsou vyplaceni věřitelé. Kromě toho solidní odkupující firma obvykle nabízí profesionální služby, v rámci kterých se postará o nepříjemná jednání s věřiteli a dohlédne na umoření všech stávajících dluhů.

Dlužník s odkukující společností podepíše nájemní smlouvu a dál užívá byt nebo dům, nyní jako nájemník. Není tedy nutné hledat si nové bydlení a řešit nepříjemné stěhování. Ani okolí dlužníka nic nepozná, protože ten dále bydlí v původní nemovitosti.

Odkupující společnost se s klientem dohodne na výši měsíčních splátek, které lze rozložit do několika let tak, aby pro dlužníka byla finanční zátěž únosná. Vzhledem k tomu, že došlo ke změně vlastníka nemovitosti, nemá dlužník – nyní jako nájemník – povinnost platit pojištění nemovitosti nebo pravidelnou údržbu. Jakmile se zotaví z finančních obtíží (po skončení exekuce či insolvence), může nemovitost od společnosti odkoupit nazpět do svého vlastnictví.

Kdo může uvažovat o zpětném leasingu?

Jedná se o řešení například pro osoby, které by neměly nárok na běžný úvěr v bance nebo u nebankovní společnosti. Kromě toho dlužník za svou nemovitost získá vyšší částku, než by dostal v rámci půjčky. Na zpětný leasing tak dosáhnou i osoby s nižšími příjmy, které se k běžnému úvěru nekvalifikují.

Podmínkou je vlastnictví nemovitosti na území České republiky, která je v dobrém stavu. Mezi typy nemovitostí běžně přijímaných k výkupu patří nejen byty v osobním (i družstevním) vlastnictví, ale také domy, pozemky, rekreační, nebo naopak komerční objekty.

Komu se zpětný leasing vyplatí?

Pokud jsou vaše finanční nesnáze pouze dočasného charakteru a výše dluhů nepřesahuje 70 % tržní hodnoty vaší nemovitosti, pak pro vás může být zpětný leasing vhodné a hlavně rychlé řešení tíživé ekonomické situace.

Jestliže však na hotovost nespěcháte a na domu či bytu nijak zvlášť nelpíte, pak se vyplatí prodat nemovitost na maximální možnou cenu, kterou vám nabídnou na realitním trhu.

Jaké jsou stinné stránky zpětného leasingu?

Bohužel na trhu se můžete setkat s neférovými společnostmi, které nabízí finanční produkty za netransparentních podmínek. Doporučujeme proto provést průzkum trhu, prozkoumat si jednotlivé společnosti, jejich hodnocení a recenze a rozhodnout se pro takovou, která nabídne maximální transparentnost.

půjčky a úvěry
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.