Hlavní obsah

Premiéry v Pardubicích. První start pro 16letého beka, gól pro Zemana: Fakt velká úleva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec čísla 37 v Dynamu, ale také několik premiér. Vedle vyvěšení dresu pardubické legendy Petra Sýkory nabídla předehrávka 42. kola mnoho dalších příběhů. První zápas v extralize si zapsal další 16letý plzeňský obránce Jan Skok. Premiérovou trefu v nejvyšší soutěži oslavil forvard Východočechů Tomáš Zeman. A první bod za Pardubice po dvouleté pauze za doping zaznamenal další útočník Jan Mandát.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Radost hokejistů Pardubic v duelu s Plzní. Zleva Tomáš Vondráček, Jan Mandát z Pardubic a Adam Musil.

Článek

Dlouhých 38 zápasů. Zeman se na první branku za pardubické áčko pořádně načekal. O to sladší byl, když proti Plzni z dorážky otevřel skóre „Nikdy na tenhle večer nezapomenu. Slavnostní pro Sejka (Petra Sýkoru) a já si užil gól," rozplýval se 21letý křídelník třetí formace.

Po Musilově střele, kterou gólman Pavlát jen vyrazil, před ním zívala prázdná branka. „I tak jsem byl trochu nervózní," připustil Zeman. Není se čemu divit. „Měl jsem šance už v předchozích zápasech. Bylo to dlouhé čekání. Konečně jsem to zlomil," vykládal.

Ruce zvedl nad hlavu a podíval se k nebi. Jako by sám nevěřil, že se opravdu dočkal euforie ze vstřelené branky. „Fakt velká úleva, všechno ze mě spadlo. Asi to bylo poznat i na radosti," usmál se Zeman.

Na jeho trefu sice Plzeň zareagovala a obrátila skóre na 2:1, ovšem ve druhé části Dynamo vstřelilo tři branky během tří a půl minuty. „Vlétli jsme tam jako nový tým a otočili jsme," liboval si.

Na vyrovnávací trefu si připsal asistenci i Jan Mandát, jenž si odpykal dvouletý trest za užití kokainu a nastoupil ke čtvrtému zápasu po návratu do Pardubic. Šlo o jeho letošní premiérový bod v A-týmu Dynama. Sedmadvacetiletý forvard čtvrté lajny měl i několik tutovek včetně samostatného úniku, který však neproměnil a jen sklesle bouchl hokejkou o led.

Smutnit nakonec nemusel, Východočeši uhájili těsný náskok 4:3. Plzeň i se dvěma dorostenci v sestavě ovšem makala a dotírala. Šestnáctiletý Adam Jiříček zapsal už sedmý start v nejvyšší soutěži, o čtyři měsíce mladší Jan Skok prožil debut.

Oba nadějní obránci se o čas podělili a nasbírali na ledě přes sedm minut. „Chceme dávat šanci mladým. Kluci obstáli," ocenil trenér Škody Petr Kořínek. Jiříček si odbyl premiéru v Třinci, Skok v Pardubicích, oba tedy v ohromně těžkých zápasech. „Ale co je v extralize snadné," usmál se Kořínek.

Skok při absenci obránců Budíka, Kremláčka a Kvasničky neudělal žádnou výraznou chybu. Jen u čtvrtého pardubického gólu nešťastně zaclonil Pavlátovi. „Odehrál velmi slušné utkání," vysloužil si pochvalu i od kouče. Ten však doufá, že se marodi do sestavy vrátí. „Jinak v neděli proti Spartě asi nastoupíme s dorostem," zavtipkoval na závěr.

Reklama