Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vzpruha pro celou ligu. UEFA přitlačila, české kluby mimo poháry si mohou letos přijít na 10 milionů korun

Fotbalisté Plzně se radují z gólu do sítě Bayernu Mnichov v zápase Ligy mistrů. foto: Petr Eret, MAFRA

V rámci evropského fotbalu sice nejde o žhavou novinku, takzvané platby solidarity UEFA mají zaručit, aby si na část peněz z Evropy sáhly i kluby, které se do pohárových soutěží nekvalifikují. Nově se však mění klíč výpočtu, což znamená, že český fotbal v porovnání s předchozími ročníky vydělá výrazně víc.
  12:00

Zástupci Ligové fotbalové asociace, která profesionální soutěže v Česku řídí, mluví dokonce o mnohonásobném navýšení.

„Nový systém distribuce takzvaných Solidarity payments totiž zvýhodňuje i členské asociace mimo top pětku evropských lig a zároveň dochází ke stoprocentnímu navýšení podílu i pro země bez účastníka v Lize mistrů,“ vysvětluje výkonný ředitel české nejvyšší soutěže Tomáš Bárta čerstvé změny.

Ještě jste se neztratili?

Na podíl z vyplácené sumy mají nárok všechny ligové kluby, které se v dané sezoně nezúčastnily základní skupiny žádného z evropských pohárů. V rámci pravidel a dohody mezi Ligovou fotbalovou asociací a Fotbalovou asociací České republiky tyto peníze putují na talentovanou mládež.

Částka, která z UEFA připluje do Česka, se pak mezi „neevropské“ kluby rozdělí rovným dílem.

„K celkovému navýšení dochází i díky nové metodice, podle které se platby solidarity jednotlivým asociacím vypočítávají,“ přibližuje Bárta. „Na základě hodnoty televizního trhu Ligy mistrů se nově rozděluje pouze 10 % namísto dosavadních čtyřiceti. Zbývajících 90 % se následně určí podle umístění jednotlivých asociací v žebříčku klubových soutěží UEFA.“

A v něm se Česko dlouhodobě pohybuje okolo patnácté příčky.

Například za sezonu 2021/22, kdy do pohárů (Konferenční ligy) postoupily Slavia, Sparta a Jablonec, UEFA do Česka vyplatí celkem 2 970 000 eur, což je v přepočtu téměř 71 milionů korun. Každý ze zbylých třinácti týmů tak dostane více než pět milionů. Pro srovnání: je to více než čtyřnásobek sumy, kterou si mezi sebe kluby rozdělovaly v předchozím soutěžním ročníku (dohromady asi 17 milionů korun).

„V aktuální sezoně bychom pak měli pracovat ještě s vyšší částkou. Díky podzimní účasti Plzně v Champions League odhadujeme, že si týmy, které se pohárů nezúčastnily, přijdou na více než 400 tisíc eur, což může být v přepočtu až deset milionů korun,“ uvedl Bárta.

Pro celý český fotbal jde logicky ve složitých časech o pozitivní zprávu, protože na finančních injekcích z Evropy je do jisté míry závislý. Kluby, které jsou na mezinárodní scéně úspěšné, vydělávají i stovky milionů korun ročně a peníze následně rozpouštějí dál do ligy například v podobě odstupného za přestupy.

Třeba Plzeň si na podzim v Lize mistrů přišla takřka na půl miliardy korun, aniž by v konkurenci Barcelony, Bayernu a Interu Milán uhrála ve skupině byť jen jediný bod.

Obří sumu, jež už v součtu přesáhla miliardu korun, zase v evropských pohárech v současné éře vydělala Slavia. V Česku je v poslední pětiletce nejúspěšnější i přesto, že se jí v nynější sezoně zrovna nedařilo: po krachu ve skupině Konferenční ligy vydělala – v porovnání s předchozími roky – pouhých 135 milionů korun.

Autor: