Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Byl papež Benedikt XVI. v den své smrti udeřen do hlavy záhadným kladivem?

Papež německého původu zastával nejvyšší církevní úřad v letech 2005-2013. Při své rezignaci uvedl zdravotní důvody, což se stalo poprvé za posledních 600 let. V souvislosti s jeho smrtí stojí za zmínku jeden poněkud zvláštní vatikánský zvyk, záhada.

Povinností camerlenga – papežova zástupce – je určit, kdy zemřela současná hlava církve. Podle bizarní víry a legendy se to dělo tak, že ho třikrát udeřili do hlavy obřadním stříbrným kladivem a pak ho oslovili jeho rodným jménem v jeho rodném jazyce. Pokud nereagoval a nebylo možné nahmatat jeho tep, camerlengo oznámil papežovu smrt.

Ve starověku bylo určení doby úmrtí obtížnější a předpokládá se, že tento zvyk byl použit i v případě Jana XXIII., který zemřel v roce 1963. Deník Guardian před více než patnácti lety informoval, že používání stříbrného kladívka se ve Vatikánu v průběhu let stalo rituální tradicí.

“Co se týče stříbrného kladívka, to se skutečně po staletí používalo k potvrzení smrti papeže, dokud tuto praxi neukončily reformy II. vatikánského koncilu v 60. letech 20. století.”

Snopes píše

O smrti papeže Jana Pavla II. v roce 2005 informoval i zahraniční tisk, ale s protichůdnými zprávami. Zajímavé je, že někteří naznačují, že píseň Maxwell’s Silver Hammer od Beatles má něco společného s tradicí církve.

Nástroj je údajně vyroben z ebenového dřeva a pozlaceného stříbra a měří 22x9x2 cm. Vatikán se k případu nevyjádřil, pouze jednou uvedl, že jde o mýtus.

Autor: Stanislav Makovický, zdroj: Snopes, The Guardian, Titulní obrázek: Pixabay.com/Wengen