Dnešek má rozhodnout s největší pravděpodobností o konečném vítězi Vuelta a San Juan.

Start se odehraje v 640 metrech nad mořem a po 174 km se závodníci dočkají cíle v Alto Colorado v nadmořské výšce 2.620 metrů. Etapa obsahuje tři po sobě jdoucí kaskádovitá stoupání. Nejprve 13 km s necelými 3 %, pak 18 km s 2,5 % a nakonec 19 km se 4,5 %. Takže kombinace vysoké nadmořské výšky s předpokládanými vysokými teplotami a větrnými podmínkami mohou udělat z etapy pořádné peklo. 

Sprinteři mají dnes "volno". Jeden z nich překvapil prohlášením o konci své kariéry. Ano, Peter Sagan řekl včera v den svých 33. narozenin, že letošní sezóna je jeho poslední ve WorldTour. Všechno musí jednou skončit. Škoda. Peter je obrovská persona nejen jako cyklista. Určitě bude vrcholové silniční cyklistice chybět. 

Ale zpět k dnešku. Zatímco sprinteři se musejí postarat "pouze" o to, aby nechytli limit, do práce jdou vrchaři a lídři celkové klasifikace. V centru pozornosti jsou především dva.

Remco Evenepoel

Remco Evenepoel, který oslavil své 23. narozeniny o den dříve než Peter, tu obhajuje prvenství z roku 2020. Tehdy v jeho prospěch hrála časovka, která tu ale letos chybí. V předešlých etapách rozhodně nešetřil silami. Jeho hlavní role spočívala v rozjíždění sprinterského vlaku mezi třetím a posledním kilometrem před cílem. Ať to bylo pro Jakobsena nebo ve čtvrté etapě pro Lampaerta. V této předešlé etapě se nejprve sám pokusil nedaleko před cílem o sólovou akci, ale silný protivítr jeho záměr zhatil. Dnes tedy uvidíme, jaká je jeho skutečná forma na úplném začátku sezóny a na co to bude stačit. Zatím to vypadalo, že dává přednost kvalitním přípravným kilometrům před cíleným úsilím ovládnout etapák druhé kategorie.

Tím druhým mužem v samém centru pozornosti je Egan Bernal (na titulním snímku s krajanem Brandonem Riverou). Vypadá to, že už se vyhrabal z následků život ohrožující nehody z loňského roku. Sám se vyjadřuje ve smyslu, že se cítí velmi dobře a vše jde podle plánu. Podle plánu postavit se na start Tour de France jako jeden z favoritů celkového pořadí. Ve čtvrté etapě se dokonce v úvodním dlouhém stoupání pustil do úniku a přímí svědci mluvili o tom, že byli překvapeni, jak lehce odjel a jak dobře přitom vypadal. Nejspíš vyzkoušel sebe i soupeře a výsledek posílil jeho sebevědomí. Sám tu na rozdíl o Evenepoela v předešlých etapách silami neplýtval, dá se předpokládat, že se soustřeďuje výhradně na konečný úspěch.

 

Egan Bernal a Sergio Higuita

Kdo mu tedy mají být největšími soupeři? Kromě Evenepoela především jeho krajané z Kolumbie. Podporovat ho a být záložním lídrem bude nejspíš úkolem týmového kolegy z Ineosu Daniela Felipe Martíneze. Naopak komplikovat život by mu měli hlavně Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), Miguelo Ángel López a Óscar Sevilla (Medellin-EPM) a třeba i Einer Augusto Rubio (Movistar).

Zvláště u Ángela Lópeze můžeme očekávat mimořádnou motivaci předvést světu, že bylo chybou "zbavit" se ho v Astaně, a zároveň ukázat novému zaměstnavateli z nejlepšího jihoamerického týmu, jak dobře udělal, když ho angažoval. Medellin má navíc v rukávu nejspíš ještě jeden trumf, jímž je sice 46 letý Óscar Sevilla, pro kterého ale na rozdíl od většiny Evropanů je tento závod jedním z hlavních vrcholů sezóny, což tady v minulosti opakovaně dokazoval, když v posledních čtyřech ročnících stál vždy na stupních vítězů a v roce 2018 závod dokonce vyhrál.

Miguel Ángel López

A my určitě doufáme, že by se mohli na předních pozicích ukázat oba naši zástupci na tomto etapáku. Jan Hirt dosud plnil především týmové úkoly, takže se dá předpokládat, že bude tím ze Soudal-Quick Step, kdo s Evenepolem setrvá nejdéle. I když jedna věc do karet Janovi asi moc nehraje. Pro něj coby čistokrevného vrchaře čím prudší stoupání, tím lépe. Tady sice dnes čekají velmi dlouhá stoupání, ale na nějaké extrémně prudké stojky zapomeňme. Nejprudší úsek čeká cyklisty dva kilometry před cílem s hodnotou 7 %.

Mathias Vacek je společně s Quinn Simmonsem, vítězem třetí etapy, nejlépe postaveným mužem týmu Trek-Sagafredo. V dosavadních etapách ani náznakem nezaváhal, vždy dojel v čelní skupině, což ho před dnešní etapou vyneslo na průběžné 9. místo a 2. mezi mladíky. Vypadá to, že je ve velmi dobré kondici a ve srovnání se Simmonsem by mu dnešní etapa měla vyhovovat více. Zda a jak moc to bude stačit na výše jmenované nejžhavější favority, to ukáže až praxe, ale určitě si můžeme dělat oprávněné naděje, že ho uvidíme hodně vepředu. Minimálně se jeví jako jeden z horkých kandidátů na žlutý trikot nejlepšího jezdce do 23 let.

Óscar Sevilla

Mathias ztrácí stejně jako Sevilla před etapou na průběžně vedoucího Fernanda Gaviriu 16 sekund. Ostatní favorité mají o 2 vteřiny horší čas. Takže karty jsou rozdány a všichni jdou do hry se stejnou výchozí pozicí. Čekejme souboj na ostří nože.

Eurosport uvádí jako začátek přímého přenosu 19. hodinu, což je také čas startu etapy.