Tip na výlet: Adrenalin nad Pustevnami. Cesta vede přes lanový most a vyhlídka je ze skla

Projděte se nad Moravskými Beskydami v korunách stromů, dejte si valašské jídlo v Libušíně a přespěte na Maměnce. Pustevny už čekají.

Eliška NováEliška Nová

stezka-valaska-4

Foto: Placehunter

Stezka Valaška

0Zobrazit komentáře

I dospělí si rádi hrají. Jen k tomu ne vždy mají příležitost. O to víc potěší, že v Beskydech mají rozhlednu, kde se rozhodně jen bohapustě nešplháte nahoru. Na stezce Valaška lze zažít mnohé, i trochu adrenalinu pro dospělé.

„Stezka Valaška je nádherná plošina nad Pustevnami, která vás vezme nad koruny stromů,“ popisuje výletový server Placehunter. Vyhlídka je otevřená od roku 2019. Postupně stoupající trasa je dlouhá 660 metrů, v nejvyšším bodě pak dosahuje patnácti metrů. Součástí je ale i 22 metrů vysoká kaskádovitá věž.

Z každodenní rutiny člověka vytrhne třeba himálajský chodník, což není nic jiného, než zavěšený lanový mostek. Je dlouhý 150 metrů a plápolají na něm modlitební praporky. Na samotném vrcholu pak čeká skywalk, vyhlídková plošina, která má zábradlí ze tří skleněných stěn a skleněné podlahy. I to je menší či větší adrenalin, průhledná vyhlídka je totiž ve výšce 1099 metrů nad mořem. Odtud je krásný výhled na samotné Beskydy, ale i na Jeseníky a vidět je i Velkou Fatru u sousedů na Slovensku.

stezka-valaska-3

Foto: Placehunter

Cesta nad korunami stromů nabídne výhled na Beskydy

Koho nezajímá adrenalin, ale raději se něco dozví, může přijet taky. Obzvlášť pro děti jsou zajímavá zastavení na trase, kde se dozví něco o přírodě Beskyd a okolí. Děti ale zabaví například i velké prolézačky. Dospělí mohou v mezičase čekat třeba u občerstvení zhruba v polovině cesty nahoru. Dvanáct metrů nad zemí se nachází také trampolíny, na kterých si mohou ratolesti zaskákat.

Oficiální stránky turistické atrakce uvádí, že stezka není vidět z vesmíru, hlemýžď ji překoná za dva a půl dne, Usain Bolt za 37 sekund, gepard za 11 sekund a lidský hlas za pouhou jednu vteřinu.

Na stezce bývá trochu narváno a komerční ráz stvrdí otisky rukou a nohou známých osobností v betonu. Ideální je tedy zvolit cestu v chladnějším počasí. Na Valašce se ale koná například také pozorování Perseidů, kdy si lidé mohou přinést spacáky a zůstat celou noc.

K vyhlídce je možné se dostat od horní stanice lanovky, je daleko asi 250 metrů směrem k vrcholu Tanečnice. Nahoru se ale dá vyjet i autem, z Pusteven je to kilometrová cesta pěšky. Stezka je bezbariérová. „Na návštěvu si rezervujte alespoň tři hodiny,“ radí Placehunter. Potřeba je si připravit vstupné, přičemž dospělý zaplatí na místě 290 korun, děti to mají za 200. Levnější je koupit lístky online.

Na polosamotu do chalupy

chalupy-solanec

Foto: Amazing Places

Chalupy Solanec

Ubytovat se je možné jen osmnáct minut autem odsud. Zázemí nabízí Chalupy Solanec, což je polosamota obklopená lesem, loukami a pastvinami. „Ohromí vás už příjezd romantickými zatáčkami skrze pole. Chalupy jsou nově dvě. Jednu najdete na mechu, tu druhou na kapradí. Vůně čerstvého dřeva je tu přímo ohromná,“ slibuje aplikace s výběrovým ubytováním Amazing Places.

V chalupě jsou tři třílůžkové a jeden dvoulůžkový pokoj, k dispozici jsou pak tři koupelny i moderně vybavená kuchyně. Venku se pak jen kousek nachází zrekonstruované koupaliště, je tu bohaté vyžití pro vášnivé cyklisty, k půjčení jsou ale v Rožnově pod Radhoštěm rovněž elektrokola nebo koloběžky.

Pusté Pustevny

Variantou v ubytování je Libušín a Maměnka – budovy, které jsou dílem architekta Dušana Jurkoviče a národní kulturní památkou. Domy totiž vznikly v roce 1897, a to ve stylu lidové secese na počest kněžny Libuše. Obědval tady prý Tomáš Garrigue Masaryk a maloval Mikoláš Aleš. Ostatně Amazing Places líčí, že na každém kroku potkáte tradiční ruční práci, pečlivé tahy štětcem a umění řezbářství.

„Libušín bude zaručeně nejmilejší restaurací, ve které jste kdy jedli. V roce 2014 kompletně vyhořela, díky sbírce se však znovu zrodila z popela a pomocí původních technik byla vybudovaná takřka znovu. Maměnka stojí po jeho boku a těšit se tu můžete na naprosto autentický zážitek,“ uvádí server Amazing Places.

libusin-a-mamenka

Foto: Amazing Places

Libušín a Maměnka

Ubytování na Maměnce samo o sobě prý slibuje jeden nevídaný zážitek. A to jsou Pustevny bez turistů. Hotel je na jejich vrcholu, a tak s tím, jak turisté odejdou, zůstanou už jen nocležníci. Zajít je možné na okolní vrcholy. Je tu Radegast, Radhošť, Čertův mlýn i Mořské oko.

Rozhodně ale není chyba zůstat a v Libušíně ochutnat pravou valašskou kuchyni. Podle Amazing Places se tu vracejí k tradičním místním pokrmům a dávají jim moderní nádech. Stačí dodat, že tu je možné zaparkovat, je tu bezbariérový přístup a případně i konferenční místnost.

libusin-a-mamenka-3

Foto: Amazing Places

Maměnka zase poskytne místo pro přespání

Diskuze (0)

Novinka

Anonym