Čtenářský deník č. 3
Astrid Lindgrenová. FOTO: wikipedia

Čtenářský deník č. 3

27. 1. 2023

Astrid Lindgrenová : Válečné deníky 1939 - 1945

Slavná autorka literatury pro děti ( Pili Dlouhá punčocha, Děti z Bullerbynu), si ve válečných letech zapisovala - formou deníku - své prožitky a úvahy.

Zatím ještě netušila, že jednou napíše knihy, které se stanou známé po celém světě. Byla manželkou a matkou dvou dětí. V deníku je popsán život švédské, středostavovské rodiny, na který dopadají válečné strasti. Astrid nejprve pracovala v advokátní kanceláři, kde zapisovala různé listiny a kupní smlouvy. V roce 1940, byla na doporučení zaměstnavatele, přijata do cenzurního oddělení. Zde se tajně kontrolovala, z důvodu zabránění špionáže, veškerá pošta, jež překročila hranice Švédska.

Osobní svědectví pisatelů ze sousedních států na  ni hluboce zapůsobila. Podle svých sil se snažila přispívat na sbírky, které se pořádaly na pomoc napadeného Finska. Četla i dopisy Židů, kteří hledali po celém světě své příbuzné a snažili se získat azyl.

Deníky byly vydány až po smrti autorky, nebyly původně určeny k zveřejnění a v tom je jejich síla i kouzlo upřímnosti. Seznámíme  se s pohledem na Ii. světovou válku, z jiné strany, než u nás bylo v minulosti zvykem. Někdy jsem měla při čtení pocit, že autorka psala své postřehy v dnešní době, tak se historie opakuje.

ImgW.jpeg

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.