Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi představuje koncept activesphere, elegantní SUV kupé se umí proměnit v pick-up

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Futuristický koncept Audi kombinuje karoserii SUV kupé s praktičností pick-upu. Čtyřmístná kabina pak ukazuje zajímavé vize budoucnosti.

Po několika ukázkách dnes automobilka Audi představila další koncept ze své řady „sphere,“ který navazuje na koncepty dvoudveřového GT Skysphere, vlajkového sedanu Grandsphere a minivanu Urbansphere. Novinka nese název activesphere a zajímavě v sobě kombinuje robustnost a světlou výšku SUV, eleganci kupé a praktičnost pick-upu.

Koncept má svalnaté tvary, elegantní siluetu a výraznou světlou výšku, ke které přispívají i 22palcová kola obutá do terénních pneumatik s rozměrem 285/55. Standardně je světlá výška 208 mm, díky vzduchovém odpružení se však může pohybovat v rozmezí 168 až 248 mm. Vůz tak může snadněji zdolávat terén i uhánět po dálnicích s nižším aerodynamickým odporem.

Video se připravuje ...

Z exteriérového designu můžeme zmínit ochranné plasty kolem karoserie, moderní diodová světla vpředu i vzadu, kamery místo zrcátek a za pozornost stojí i šestipaprsková kola, jejichž pohyblivé segmenty se mohou otvírat či zavírat pro zajištění optimální aerodynamiky i dostatečného chlazení.

Kromě bohatého prosklení horní části karoserie zaujmou také prosklené segmenty dveří nad prahy. Částečně prosklená je také futuristická verze masky singleframe. Asi nejzajímavější je však prosklení nad zavazadelníkem, které se může odsunout směrem ke střeše. Z kufru se tak může stát korba připomínající pick-up, na které by měl koncept zvládnout odvézt třeba dvě elektrokola.

Ještě před pohledem do kabiny zaujmou tzv. sebevražedné zadní dveře, které mají společně s absencí B-sloupku zajišťovat pohodlné nastupování. Kabina je vybavena čtyřmi samostatnými křesly, která vypadají velmi pohodlně. Jejich součástí jsou loketní opěrky i hlavové opěrky. Volant má tvar připomínající spíše knipl, palubní deska je pak velmi jednoduchá a bez jakýchkoliv obrazovek.

Jak přitom můžeme vidět na fotografiích, koncept počítá s možností plně automatické jízdy, kdy volant, palubní deska i pedály jednoduše zmizí a posádka na předních sedadlech si může užívat maximální prostor i skvělý výhled z vozu – a to dokonce i skrze průhlednou masku.

Chybějící ukazatele a obrazovky v kabině by měl nahradit systém „smíšené reality“ Audi dimensions, který využívá náhlavní soupravu v podobě stylových brýlí. Po jejich nasazení může posádka stále sledovat cestu kolem sebe, současně jsou ale do zorného pole promítány trojrozměrně ztvárněné informace a interakční prvky.

Tímto způsobem lze zobrazovat všechna důležitá provozní data – například jízdní stav a navigaci. A v interiéru vidí uživatel brýlí ovládací panely a další virtuální ukazatele, které jinak zůstávají pouhému lidskému zraku v čistě uspořádaném, minimalizovaném designu skryty. Prostřednictvím vizuálních funkcí smíšené reality lze dokonce ovládat i bodově přesnou interakci s těmito reálně existujícími, ale bez brýlí neviditelnými zónami citlivými na dotek. Brýle totiž zobrazují funkce a jejich realizaci v reálném čase v reakci na dotek rukou,“ popisuje systém automobilka.

Technickým základem konceptu Audi activesphere je moderní čistě elektrická platforma PPE, vyvíjená ve spolupráci s Porsche, přičemž samotný vůz by měl mít na délku 4,98 metru, široký má být 2,07 metru a vysoký 1,6 metru. Rozvor náprav má hodnotu 2,97 metru, což je slušný příslib vnitřního prostoru.

Video se připravuje ...

Koncept je osazen dvojicí elektromotorů s kombinovaným výkonem 235 kW (442 k) a nejvyšším točivým momentem 720 Nm. Poháněna jsou samozřejmě všechna kola. Platforma pracuje s 800V architekturou a napájení zajišťuje baterie s kapacitou 100 kWh, uložená v podlaze.

Dojezd na jedno nabití by se měl pohybovat okolo 600 kilometrů, díky podpoře nabíjení při výkonu až 270 kW však koncept slibuje nabití z 5 na 80 procent za méně než 25 minut. Samozřejmě při dostatečně výkonné nabíječce.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

27. 1. 2023 20:21
Takhle to chci
Takhle vozit kola to jsem si vzdycky pral… :D
Jako jo studie ale fakt mimo
27. 1. 2023 16:32
Re: Boží!!!!!
No jo, někomu se ta náhlavní souprava může líbit.
Prostě, kup si náhlavní soupravu a pokud Tě to chytne, kup si Audi.
27. 1. 2023 16:23
Vpředu standardní úsměv
To zvyšování podvozku jsme již také viděli, vysouvací střechu taky, i auto bez volantu již VW ukazoval.

Ale co jsem neviděl, je ta náhlavní souprava v podobě stylových brýlí.
27. 1. 2023 16:16
Boží!!!!!
:yes: :yes: :yes: