Skvělý Epoque Quartet s populární zpěvačkou Dashou vzdal poctu legendě jazzového zpěvu Elle Fitzgerald

27. leden 2023

Smyčcové kvarteto nemusí hrát jen klasiku, ale může pozornost upřít také k jiným žánrů, tedy i swingu a jazzu. 

Výborným příkladem je český Epoque Quartet, jemuž je věnována í půlhodinka V náladě swingu, potažmo jazzu. Na úvod zazní proslulá skladba gypsy jazzu Minor Swing autora, geniálního původem belgického kytaristy Django Reinhardta v podání Epoque Quartetu, který vznikl na konci minulého tisíciletí. 

Tuto nahrávku pořídil Epoque Quartet ve složení. David Pokorný – 1.housle, Vladimír Klánský – 2. housle, Vladimir Kroupa – viola a Vít Petrášek –violoncello. 

Epoque Quartetu během 23 let existence spolupracoval v širokém žánrovém rozpětí  s kapelami Monkey Business a Tatabojs, s Danem Bártou, Jiřím Kornem, Gregorym Porterem, Lenkou Dusilovou, Adamem Plachetkou a také s výbornou zpěvačkou Dashou.

S ní má společný koncertní projekt nazvaný Ellaboration odkazující k legendární zpěvačce Elle Fitzgerald a k písním z jejího repertoáru. Jak atraktivní je to spojení, dokázalo  plné velké nádvoří třeboňského úřadu vloni v červenci v rámci festivalu Třeboňská nokturna.

A ty songy interpretované Ellou Fitzgerald byly elaborovány, tedy rozvedeny, Dashou a Epoque Quartetem na albu, které toto těleso natočilo v loňském roce se svým bývalým violistou, Vladimírem Kroupou, jinak vedoucím skupiny viol Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který nedlouho po tom na sklonku června podlehl zákeřné nemoci.

Dasha k inspiraci Elou Fitzgeraldu pověděla toto: „Myslím, že každý, kdo chce být zpěvákem, by měl poslouchat Ellu Fitzgerald. Pracovala s hlasem tak, jako by to byl hudební nástroj, měla neskutečně jistou intonaci a byla průkopnicí techniky improvizace. Vlastně byla klíčovou tvůrkyní melismatického zpěvu, který je pravidelně začleňován do většiny typů populární hudby. A tou hlavní, i když asi nepřenositelnou věcí, jsou duše a srdce, které Ella Fitzgerald dokázala vložit do svého hlasu.“

Kromě dalších písní jsme z tohoto nedávno vydaného alba vybrali standard Cole Portera Too Darn Hot, tedy Zatraceně sexy. I ten doznal nového života v aranžmá Alexeye Aslamase, tedy nového člena Epoque Quartetu, který doprovodil i s hostujícím Šimonem Veselým, hráčem na handgrum, vibrafon a cajon, skvělé frázující Dashu.

„S Dashou nás pojí dlouholeté přátelství a setkávání při nejrůznějších hudebních projektech. My, jakožto soubor čistě instrumentální, jsme vždy měli touhu hrát občas také koncerty, kde hudba promlouvá i pomocí zpěvu. A po období namlouvání, které trvalo asi pět let, s námi Dašenka do tohoto zajímavého pokusu šla. Časem náš repertoár rostl, vyvíjel se a nastala přirozená potřeba ho zaznamenat na album. Jednotící linii jsme našli v osobě Elly Fitzgerald, s kterýmžto nápadem přišla Dasha“. Takto okomentoval spolupráci violoncellista Vít Petrášek, jehož hlas lze v první půlce půlce pořadu slyšet.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio