Co se děje v hlavě při užívání drog?

ja-droga
Drogy. Každý už o nich někdy slyšel. Objevují se ve filmech a knihách, učíme se o nich ve školách… Co o nich ale víme? Jaké jsou fáze při jejich užívání? Čemu bychom se měli nejvíce vyhnout?

Způsobů, jak se pořádně sjet, nabízí dnešní svět opravdu dostatek. Napadlo vás ale někdy, jaký je mechanismus, jímž všechny ty přírodní i umělé substance, legální i ilegální, vlastně působí na naše tělo a mozek? Ondřej Dvořák, autor úspěšné knihy Chemie na talíři, se tentokrát podíval na to, jak „fungují“ návykové látky z pohledu chemika, a poodhalil, proč je jejich užívání dlouhodobě oblíbené a současně velmi problematické. Řada otázek je nekonečná a odpovědi jsou často nečekané a překvapivé!
Jaké jsou fáze opilosti? Za jak dlouho se lidské tělo vzpamatuje po lahvi vína? Proč máme tak rádi tabák? Co udělá s naším mozkem kokain a crack? Byl původně pervitin skutečně určený pro hospodyňky? Podíváme se díky LSD do paralelního vesmíru? Jsou lepší lysohlávky, nebo muchomůrky? Co se s vámi bude dít po jednom jointu? Dá se vykouřit skunk? Dostanete se po pekáči makových buchet do rauše? Kolik znáte opiátů a opioidů? Jaký koktejl léků si namícháte na víkend? Máte snad chuť na něco exotického jako kát nebo betel? Patří cukr mezi návykové látky? A perlička na závěr: už jste někdy vyzkoušeli trip po muškátovém oříšku?

Já, droga

Co se děje v hlavě, když si zapálíme jointa?
Autor: Ondřej Dvořák

Počet stran: 200
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-3759-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Já, droga vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Nicméně ne všechny drogy jsou ilegální. Známe psychoaktivní, omamné a návykové sloučeniny, které zakázané nejsou. Označujeme je jako legální drogy. Ve spojitosti s drogami nám výraz „legální“ může připadat jako oxymóron neboli protimluv, protože o drogách zpravidla slýcháváme ve spojitosti s nejrozličnější kriminální aktivitou.

Legální nebo zákonné jsou proto, že neexistuje žádný předpis, který by je zakazoval. Můžeme jich na vlastní nebezpečí do svého těla naládovat tolik, kolik sneseme. Jde v první řadě o alkohol (ethanol) v lihovinách, nikotin v tabáku a kofein v kávě, čaji a energetických nápojích. Důvodem, proč jejich držení a užití není sankcionováno, ale nanejvýš omezováno, je příliš velké rozšíření. Užíváme je tak hojně, že zpravidla tvoří nedílnou součást našich životů. Setkáváme se s nimi naprosto běžně, přestože mají vlastnosti všech ostatních drog – jsou návykové, takže na ně může vzniknout závislost, a působí na lidský mozek. Závislostí míníme stav, kdy osoba opakuje sebepoškozující jednání a je jí to jedno. (str. 8)

Pokračujte na celou ukázku.

 


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá, droga
Co se děje v hlavě, když si zapálíme jointa?

Dvořák, Ondřej

Grada, 2022

Napsat komentář