Brzo po startu odjela sedmička cyklistů. Šest z nich reprezentovalo jihoamerické kontinentální sestavy. Sedmým do party byl Manuele Tarozzi z Green Project-Bardiani CSF-Faizané. Dva z členů úniku na sobě měli zvláštní dresy. Gerardo Tivani z argentinského Agrupación Virgen de Fatima zelený dres vedoucího muže v bodovací soutěži, tedy bodů získávaných na rychlostních prémiích, a Manuele Tarozzi dres oranžový pro nejlepšího vrchaře.

Tarozzi už byl v té chvíli neohroženým kandidátem na cyklistického oscara pro jezdce ve vedlejší roli. V páté etapě a popáté v úniku. Dnes se tedy 24letý Ital vydal na sběr bodů na dalších třech vrchařských prémiích, jelikož asi ani on sám nevěřil, že by mohl sebrat i ty na konci cílového stoupání. A docela se mu to dařilo. Když 70 km před cílem vyhodnotil situaci, že mu kolegové v úniku nejsou v jeho snažení už užiteční, opustil je a vydal se vstříc svým cílům sólově. A jel tak dobře, že 40 km před cílem měl na peloton téměř 6,5 minuty.

Manuele Tarozzi v zeleném dresu Green Project-Bardiani CSF-Faizané

Vzadu, kde zprvu pilotovali peloton sprinteři jako Viviani (Ineos), Richeze (Argentina) a dokonce i lídr průběžného pořadí Gaviria (Movistar), se tedy muselo přišlápnout. A protože dost foukalo, peloton se hodně dělil. Při nájezdu do cílového stoupání měl Tarozzi stále ještě 3 minuty. Finále mohlo začít.

Tarozziho nejprve dostihl 43letý Leandro Messineo z domácího týmu Chimbas. Za nimi si na čelo hlavní skupiny vlezlo pět borců kolumbijského Medellin-EPM a začali redukovat počet lidí ve skupině favoritů.

Dalším důležitým momentem ve vývoji závodu byl sólo nástup Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step) 10 km před cílem. Za ním na čele stíhací skupiny vystřídali jezdce Medellinu cyklisté Ineosu. A ti skupinu potrhali na cucky. Takže když se Evenepoel zklidnil, 7 km před cílem ho dojela skupina jen zhruba deseti lidí. 

Remco Evenepoel

A z ní si okamžitě nastoupil Miguel Ángel López (Medellin-EPM). Borci Ineosu museli znovu do práce, což odrovnalo Evenepoela. O kilometr dál López nástup zopakoval. Na zadním kole mu uvisel pouze Sergio Higuita (Bora-hansgrohe) a za nimi jeli už jen tři lidi: Filippo Ganna, Egan Bernal (oba Ineos) a Einer Rubio (Movistar).

Duo Kolumbijců se přehnalo přes Tarozziho s Messineou, jenže 5 km před cílem se z dua stal osamocený premiant. Higuita přestal ďábelskému tempu Lópeze stačit a byl pohlcen trojicí jedoucí za ním.

Z ní se trochu překvapivě vydal na sólo stíhací jízdu těžkotonážní Ganna, jemuž tenhle závod včetně stoupání na Alto Colorado očividně svědčí. Vypadá to totiž, že tu bude potřetí na druhém místě v celkovém pořadí. A zprvu mu stíhání Lópeze šlo docela dobře, jenže s blížícím se cílem a zvyšujícím se sklonem silnice mu začalo docházet. 

Filippo Ganna

Druhé místo sice Ganna uhájil, ale Miguela Ángela nakonec vůbec neohrozil! Třetí místo získal Higuita, který v posledních stovkách metrů dokázal z trojice Kolumbijců opakovaně nastupovat. Evenepoel dorazil do cíle s více jak minutovým mankem na 7. místě a s výrazem muže, který si pořádně hrábnul.

Miguel Ángel López dnes všechny soupeře deklasoval. Znovu ukázal, jakým dokáže být skvělým závodníkem! 

Naši zástupci zas tak moc v etapě vidět nebyli. Jan Hirt na 28. místě jako třetí nejlepší z týmu Soudal-Quick Step si připsal ztrátu +2:39 a Mathias Vacek po Simmonsovi a Tolhoekovi také třetí z týmu Trek-Segafredo na 39. místě +4:16 min. Mathias tím pádem klesl o dvacet míst na průběžné 29. v absolutním pořadí a na 4. v soutěží jezdců do 23 let. V ní je novým lídrem Američan Matthew Riccitello, 20letý nováček v týmu Israel-Premier Tech, který etapu dokončil na 11. místě.