Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Socha Krista v Riu de Janeiro - novodobé divy světa

Nemusíte být věřící, aby vás ohromila a zůstali jste při pohledu na ni stát v němém úžasu. Řeč je o monumentální soše Krista Spasitele - Cristo Redentor, která se tyčí na posvátné hoře Corcovado nad milionovým brazilským městem Rio de Janeiro. Stala se jedním z nejznámějších monumentů planety a v roce 2007 byla vyhlášena novodobým divem světa.

Již kolem roku 1850 se poprvé zrodila myšlenka, postavit na vrchu Corcovado sochu Ježíše Krista, kterému by celé Rio leželo u nohou. V roce 1859 přišel s tímto návrhem kněz Pedro Maria Boss, který chtěl postavit náboženskou památku, o níž by se mluvilo po celém světě. Zažádal tak o dotace brazilskou císařskou princeznu Isabelu (1846 – 1921), která mu však nevyhověla. Vzhledem k nedostatku financí a z důvodu zákonného nařízení separace církve a státu, upadl tento nápad na dlouhá léta v zapomnění a znovu se o něm začalo mluvit až v souvislosti s nadcházejícím stým výročím vyhlášení nezávislosti země (1922). Postavení sochy jakožto budoucího symbolu státu se zdálo být dobrým nápadem. 

Socha Krista v Riu de Janeiro

K vybudování monumentální sochy nahrával také fakt, že byla v tu dobu také plánována výstavba železnice vedoucí až téměř k vrcholu Corcovada. Arcidiecéze Rio de Janeira tak v roce 1921 zažádala o odsouhlasení návrhu na výstavbu sochy a zorganizovala sbírku Semano do Monumento (Týden pro památník), aby získala dotace. V roce 1922 mohl být položen základní kámen pro sochu, o níž ještě nikdo nevěděl, jak bude vlastně vypadat. O rok později pak proběhla soutěž, do níž architekti posílali své návrhy na téma „socha Krista“. Z nich byl nakonec vybrán projekt brazilského inženýra Heitora da Silvy Costy, který představil Krista Spasitele s otevřenou náručí.

Socha Krista v Riu de Janeiro

V roce 1926 byly započaty stavební práce a socha dostávala jasnější obrysy. Projektant Heitor da Silva Costa se spojil s francouzským sochařem polského původu Paulem Maximilienem Landowskim a vytvořili 1145 tun vážící a 39,6 metrů měřící gigantickou sochu Krista Spasitele (někdy též Vykupitele). Socha byla umístěna na vrcholek hory Corcovado, do nadmořské výšky 700 metrů. Kristovy rozpažené ruce mají představovat všeobjímající náruč a návštěvníkům metropole posílat jasný vzkaz: „Buďte srdečně vítáni.“ Ke slavnostnímu odhalení došlo 12. října roku 1931 a Kristus Spasitel se okamžitě stal ikonou Rio de Janeira a v podstatě i celé Brazílie.

Socha Krista v Riu de Janeiro

K vytvoření tohoto veledíla bylo zapotřebí 250 tisíc dolarů, což v roce 1931 nebylo zrovna málo. V původním návrhu byla socha vytvořena z oceli, ale nakonec bylo rozhodnuto, že bude vystavěna ze železobetonu, který je vhodnější pro tvar kříže, který Kristovy paže představují. Vnější vrstvy jsou tvořeny mastkem, protože se jednoduše zpracovává a má stálé vlastnosti. Socha byla v roce 1931 vysvěcena a na začátku 90. let minulého století došlo k jejímu znovu vysvěcení papežem Janem Pavlem II. Až do roku 1994 byla socha Krista Spasitele nejvyšší sochou Ježíše na světě, poté však byla překonána sochou Krista Svornosti, která stojí v bolivijské Cochamambě. 

Socha Krista v Riu de Janeiro

Téměř na vrchol Corcovada se dnes můžete dostat pozemní lanovou dráhou Estrada de Ferro Corcovado, která je nejstarší v zemi. Během 17 minutové vyjížďky projedete národní park Tijuca, a dále se po schodech vydáte pěšky až úplně nahoru. Kolos je však dnes vyzbrojen nejmodernějšími technologiemi, takže komu se nechce šlapat, využije zdejší panoramatické výtahy a eskalátory. Kdo by si chtěl cestu užít se vším všudy, jako za starých časů, může se vydat po 220 schodech vytesaných do kamene. 

Socha Krista v Riu de Janeiro

Jakmile se ocitnete na vrcholu u Kristových nohou, budete nejdříve ohromeni jeho monumentálností a poté vás dostane na kolena nádherný výhled, který se z Corcovada nabízí. Jako na dlani máte nejrůznější zákoutí Ria de Janeira, pestrou mozaiku budov, vidíte slavnou prosluněnou Copacabanu, azurové moře i nedalekou Cukrovou Homoli (Pao de Acúcar), která je dalším symbolem Ria. V říjnu roku 2006 byla místním arcibiskupem posvěcena kaplička s názvem Nossa Senhora Aparecida pojmenovaná po svatém patronu Brazílie, která se nachází hned pod sochou. V ní se často odehrávají svatby nebo křty. 

Socha Krista v Riu de Janeiro

Návštěvu sochy Krista Spasitele si dnes jen málokterý návštěvník města nechá ujít. Zcela zaslouženě byla vybrána mezi sedmičku novodobých divů světa, své místo si na tomto seznamu rozhodně zaslouží!

Socha Krista v Riu de Janeiro

Další novodobé divy světa najdete v článku Sedm novodobých divů světa

- jap - 

Předchozí články z Brazílie:
Serra de Capivara - pravěká galerie umění
Brazílie 
Vodopády Iguazú 
Pantanal – jeviště pod otevřeným nebem 
Sao Paulo - v zajetí mrakodrapů 

Článek byl zobrazen 23 346 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko