Jeho odchod z tohoto světa je stále trochu obestřený tajemstvím. Mnoho přátel skladatele Karla Svobody (†68) se s jeho sebevraždou nedokázalo smířit, přestože o smrti otevřeně hovořil. Dva měsíce předtím, než ukončil svou pozemskou pouť, měl před manažerem Michalem Fleischmannem (70) prohlásit: „Už mě ten život tady nebaví… Je třeba to skončit!“ Trpěl totiž depresemi a jeho nálady se střídaly jako na houpačce. Občasné světlé chvíle, kdy překypoval energií a tvůrčí náladou, střídaly hluboké deprese, pocity marnosti a beznaděje.

Jeho psychika se výrazně zhoršila v době, kdy spolupracoval na muzikálu Golem. Při práci jej popadaly běsy, které jeho bývalá manželka Vendula Pizingerová (50), zakladatelka nadace Kapka naděje, popsala v knize Téma na román„Přišel za námi s Kubou do kuchyně, pistoli si strčil do pusy a začal nám názorně s podivným výrazem v očích ukazovat, co taky může udělat…“ líčila jednu z děsivých scén. Jednou také muž, jenž byl podepsán pod hity Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?, Létající Čestmír či Píseň o tichu, předstíral infarkt, aby se o něj Vendula bála.

Osudný víkend

V onen víkend, kdy se rozhodl zemřít, byl sám. Vendula se synem Jakubem (17) tehdy odjela na Šumavu, kde skládala zkoušky z marketingu. Prosila sice Karla, aby jel s nimi, ale ten odmítl. Chtěl prý mít čas na přemýšlení. Jeho myšlenky se však ubíraly tím nejtemnějším možným způsobem. V sobotu 27. ledna telefonoval svému kamarádovi docentu Janu Malému (†78), tehdejšímu řediteli IKEMu. Nedovolal se, jeho telefon zvedla manželka s tím, že docent leží po operaci v nemocnici. Možná by vše dopadlo jinak, kdyby si spolu pohovořili...

V neděli dopoledne poklábosil na zahradě se zahradníkem, vydal se do samoobsluhy, kde si nakoupil, a s majitelem místní pizzerie se domluvil, že večer, až se Vendula vrátí, k němu zajdou na kafe. S Vendulou ten den hovořil dvakrát. Poprvé mu volala, že složila zkoušky na výbornou, podruhé se s ním domlouvala na večeři. Hodinu poté vyšel hitmaker, jenž je podepsán pod největšími hity Karla Gotta (†80) či muzikálem Noc na Karlštejně, jenom ve svetru a s legálně drženým revolverem v ruce na zahradu.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní dokument o Karlu Svobodovi byl k vidění v českých kinech Bohemia Motion Pictures

Přestože si před pouhým měsícem nechal operovat srdce (v IKEMu podstoupil katetrizaci) a jeho zdravotní stav po fyzické stránce byl dobrý, psychicky se ocitl na úplném dně. Před vjezdovými vraty do zahrady si přiložil revolver ke spánku a potom už jenom zmáčknul spoušť… Kupodivu po sobě nezanechal žádný dopis na rozloučenou, který sebevrazi jenom málokdy nesepisují.

Navždy záhada

Proto někteří jeho kolegové z umělecké branže dodnes věří tomu, že mohl být zavražděn. „Pokud by se chtěl Karel Svoboda zabít, udělal by to s abnormální noblesou, byl by oblečený ve smokingu, seděl by u klavíru. Tohle mně k němu vůbec nesedí,“ spekulovala například zpěvačka Marcela Holanová (71), pro kterou skladatel napsal legendární song Čau lásko.

„On byl estét! Kdyby se chtěl zabít, tak napíše krásný dopis, který bude vyšperkovávat alespoň tři dny. Vezme si sametové sako, bílý šál, sedne do křesla, všechno pečlivě naaranžuje. A rozhodně se nepicne před barákem v louži. Tohle mi prostě nikdo nevymluví,“ tvrdil skálopevně i František Ringo Čech (79).

Fotogalerie
37 fotografií