Vycházky na lyžích s pásy jsou čím dál tím populárnější a postupně i na českých horách vytlačují tradiční běžko-turisty a sjezdy alá „Sněženky a Machři“. Skialpy mají spoustu výhod. Do kopce nepodkluzuje špatně zvolený stoupací vosk z mazací sady po rodičích a sjezd si užíváme v relativně stabilním postoji s pevnou patou. To všechno ještě bez nutnosti přešlapovat ve frontě pod vlekem. Navíc ta dechberoucí panoramata, čerstvý vzduch a horské sluníčko.

Text, foto: Lucka & Johny, www.outver.net, 02/ 2021

Jak držet krok s módou a nenechat se zaskočit počasím

Jak si ale poradíme, když sluníčko zmizí za mrakem a čerstvý vzduch vane rychlostí jízdy po dálnici? Říká se, že štěstí přeje připraveným. V našem případě bude dobrou přípravou kvalitní vybavení a schopnost ho používat.

I když si jdeme jen vyzkoušet skialpy z půjčovny, neměli bychom zapomínat, že se pohybujeme v horách. Túry na skialpových lyžích jsou specifické velkým rozsahem nároků na tepelný komfort.

Při výstupu na sluníčku a v závětří se pečeme v tričku, o kus výš na hřebeni vlajeme ve větru a o kus dál přijde mrak, ze kterého padají mrazivé vločky. To všechno během jednoho dne, nebo dokonce pár hodin. Nic z toho by nemělo skialpinistu zaskočit.

Není samozřejmě nutné nechat hned celou výplatu (spíš několik) ve značkovém obchodě. I když to tak podle zásahů horské služby nevypadá, horský turista by měl mít aspoň základní zkušenost s výzbrojí a výstrojí. Teplákovka a rifle samozřejmě není ta nejlepší volba. Zkoušeli jste někdy upadnout do sněhu v teplácích? Nebo stavět sněhuláka v pletených rukavicích z vietnamské tržnice? … Není to ono, že?

Na skialpový výstup do kopce je vhodné oblečení spíše jako na zimní běh. Velký výdej energie a potřeba odvětrat přebytečné teplo si říká o lehké prodyšné oblečení. Naopak při sjezdu se potřebujeme chránit proti větru a sněhu. Navíc musíme počítat s možnou zastávkou, ať už plánovanou či nouzovou, během které hrozí rychlé prochladnutí.

Více o skialpách se dozvíte v

Nejlepší skialpové trasy v ČR

Na skialpy nechodíme bez batohu. Kromě bezpečnostní výbavy (o tom jindy), bychom s sebou vždy měli mít něco k pití (ideálně v termosce) a energetickou svačinu k doplnění sil. Ani na českých horách plných hospod s výdejními okénky není dobré se plně spoléhat, že si cestou něco koupíme. To je spíše příjemný bonus.

Do batohu pak odkládáme vrstvy, které zrovna nepoužíváme, abychom je případě potřeby měli kdykoliv po ruce.

Oblečení na skialp – základem je vrstvení

Stejně jako při ostatních sportech, kterým se věnujeme během zimních (ale i podzimních či jarních měsíců, kdy je počasí nepředvídatelné), i u oblečení na skialpy je důležité oblečení chytře vrstvit.

Termoprádlo na skialp aneb jak na spodní vrstvu?

Horní část těla se řeší snadněji. Jednotlivé vrstvy se dají flexibilně odkládat. Přímo na tělo přijde funkční termoprádlo (pomoci může i sportovní podprsenka), které odvádí pot. Další vrstva (nebo více vrstev) slouží k udržení tepelného komfortu a navrch přijde ochrana proti větru, sněhu i dešti, ideálně v podobě nepromokavé, ale prodyšné bundy.

Spodní vrstva je celkem univerzální napříč mnoha sporty. Nejlepší službu udělá termotriko s dlouhým rukávem. Oblíbeným materiálem je merino vlna, případně její kombinace.

Další vrstvy přispívají k tepelnému komfortu a přitom nebrání odvodu vodní páry od těla. Jedná se o teplejší trika či přiléhavé mikiny z materiálu jako fleece (powerstretch apod.).

Bunda běžně postačí lehčí a pohyblivá softshellová. Chrání dobře proti ochlazování větrem a přitom je stále velmi dobře prodyšná.

V batohu si pro všechny případy neseme  pořádnou membránovou bundu s dobře padnoucí kapucí. Ta případně převezme i funkci větrovky a ušetříme váhu. Určitě potřebujeme náhradní zateplovací vrstvu pro případ delší, i vynucené, zastávky. Ideální je lehká péřová bunda nebo aspoň vesta.

Kalhoty na skialp a další výbava na spodní část těla

Na nohou je variabilita menší a nějaké odkládání vrstev cestou je komplikovanější. Ideální jsou nepromokavé prodyšné kalhoty s odvětrávacím zipem po stranách. Ten si před sjezdem nezapomeňte zavřít. Nohavice by měly být přizpůsobené přetažení přes lyžařskou botu. To znamená dostatečně široké ve spodní části a na vnitřní straně vyztužené proti poškození hranami lyží.

Pod vrchní kalhoty projdou často podvlíkačky, vrstva přímo na tělo. V kombinaci s vysokými podkolenkami je vhodnější 3/4 délka, aby se vrstvy v botě zbytečně nehromadily.Pokud vyrážíte v lehčích, hodně prodyšných a promokavých, kalhotách, neměly by v batohu chybět záložní gatě. Ideálně lehké nepromokavé převleky.

Ponožky na skialpy

Do lyžařských bot patří pořádné podkolenky. Tady se nevyplatí šetřit. Materiál je dostatečně měkký, ale i pružný. Musí dokonale obepínat nohu a nesmí se v botě hrnout. Pomáhají držet tepelný komfort a odvádí přebytečnou vlhkost. Nohy musí být v suchu. Náhradní ponožky do batohu určitě nejsou chyba.

Hlava a ruce aneb rukavice a čepice ideální na skialp

Tělo a nohy už máme vyřešené, zbývají „periferie“. Hlava a ruce jsou citlivé na prochladnutí. Pro stoupání a slunečné počasí se hodí tenké rukavice a tenká čepice, případně čelenka. To ale není dostatečné vybavení na celý výlet. Náhradní teplá čepice a rukavice jsou samozřejmostí. Čepice by měla krýt uši, chránit proti větru a dobře sedět pod helmou. Rukavice zateplené, nepromokavé. Jste-li na prsty citlivější, zvolte palčáky. Šňůrky, které podrží rukavice u ruky, aby nespadly do sněhu nebo je nevzal vítr, jsou velmi praktický detail.

Jarní teploty svádí k odložení vrstev

Jarní počasí často svádí k odkládání téměř všech vrstev. Pozor ale, slunce nejen hřeje, dovede také nepříjemně spálit. Stačí chvíle a kůže, po zimních měsících v barvě balkánského sýra, mění barvu na grilované prasátko. Proto tedy opalovací krém a sluneční brýle vždy s sebou a s tím opalováním opatrně. Takový pád na zmrzlý sníh připomíná jízdu po asfaltu, včetně ostrouhané kůže.


Pokud se skialpy začínáte, zkontrolujte nejdřív svůj sportovní šatník. Předpokladem je, že už nějaký sport a pobyt v zimních horách máte za sebou, takže ve skříni se něco najde. Pro začátek se dá kombinovat oblečení na běžky, sjezdovky a turistiku. Až vás tento sport beznadějně pohltí, budete doplníte vybavení o speciální kousky, ve kterých si zimní hory více užijete.

Hlavně nezapomeňte, na teplé spodní prádlo, kulicha, pořádnou svačinu a dobrou náladu. A vzpomeňte si, jak vám na školním lyžařském výcviku říkali, že hory jsou zrádné a počasí se umí měnit velmi rychle. To platí pořád, i když už nejezdíme v pestrobarevných kombinézách a svetrech s jelenem. Chceme si přece výlet na horách užít, ne protrpět nebo dokonce odstonat 🙂