Zygmunt Bauman: Poznámky o kultuře. Fragment z knihy Tekutý život polsko-britského sociologa

28. leden 2023

Konzumerismus v současném kulturním provozu pohledem polsko-britského sociologa Zygmunta Baumana. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zygmunt Bauman (1925–2017) byl polsko-britský sociolog židovského původu proslulý konceptem tekuté doby, úvahami o konzumerismu a holocaustu. Od konce 60. let po antisemitských čistkách v Polsku odešel do emigrace a byl spjat s britským intelektuálním prostředím.

Účinkuje: Petr Gojda
Připravil: Petr Gojda
Překlad: Daniel Korte
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 28. 1. 2023
Natočeno: 2022

Ve své knize Tekutý život navazuje Bauman na svou nejznámější publikaci Tekutá modernita. Současná moderní společnost v Baumanově pojetí rezignovala na své sociální základy a stabilní, pevný řád transformovala do měkké a pružné formy ve snaze o maximální otevřenost. Taková společnost ale nedokáže trvale udržet tvar, její podoby jsou krátkodobé a cíle méně angažované, člověk se opírá o minimum jistot.

V kapitole věnované kultuře se Bauman zabývá mimo jiné konzumerismem v dnešním kulturním provozu. V úvodu se ovšem zabývá obecněji kulturou, jejím vznikem, účelem a jejím podhoubím.

Uvádíme v překladu Daniela Korte.

autoři: Petr Gojda , jm
Spustit audio

Související