Je na dosah ruky lék na stáří? Vědci objevili univerzální proces, který může způsobovat stárnutí

Nový výzkum naznačuje, že stárnutí našich buněk způsobuje genetická nerovnováha. Během stárnutí dochází k molekulárním změnám v důsledku změn délky genů.

Proč lidé stárnou? Nový výzkum vědců z Northwestern University objevil dosud neznámý mechanismus, který nám může pomoci najít odpověď na tuto otázku, která lidi trápí od nepaměti.

Vědci při své práci využili možnosti umělé inteligence k analýze dat z různých tkání, které získali z člověka, myši, potkana a mořského ďasa, což je druh ryby. Výsledky naznačují, že během stárnutí dochází k molekulárním změnám v důsledku změn v délce genů. Všechny buňky musí vyrovnávat aktivitu tzv. dlouhých a krátkých genů. Delší geny jsou spojeny s delším životem a kratší s kratším životem.

Zároveň bylo zjištěno, že geny stárnutí mění svou aktivitu v závislosti na jejich délce. Stárnutí je konkrétně spojeno s vyšší aktivitou kratších genů, což vytváří nerovnováhu. Autory výzkumu překvapilo, že zjištění byla univerzální, tj. objevili stejný proces nejen u lidí, ale i u zvířat v různých tkáních.

zdroj: Northwest University, National Geographic, Titulní obrázek: Pixabay.com/geralt