Pojistka za všechny prachy aneb nejdříve pozorně čtěte a až potom podepisujte
Ilustrační foto: Pexels

Pojistka za všechny prachy aneb nejdříve pozorně čtěte a až potom podepisujte

28. 1. 2023

Většina lidí přemýšlí o tom, jak zajistit sebe a své nejbližší pro případ nenadálé události. Někteří si pro tuto chvíli uzavřeli životní pojistku. Vesměs ji uzavíráme při plném zdraví a uzavíráme ji také minimálně na dobu deseti let. Málokdo si ale pečlivě pročte, co vlastně podepisuje.

Není to také lehké pročíst, neboť všechny dokumenty podobného obsahu jsou psány úřední „hatmatilkou“, která každého na první pokus odradí. Podmínky smluvené před x lety se navíc mnohdy mění a finanční ústavy nám to oznamují podobně „srozumitelnými“ dopisy. Tady je přběh mé kamarádky.

Paní Eva z Prahy 4 uzavřela životní pojistku ve svých šedesáti letech. Poslušně původní měsíční vklad navyšovala po dobu deseti let, a tak dnes své pojišťovně posílá měsíčně 1500 Kč měsíčně. Do nedávna měla před sebou vidinu kýžené finanční odměny za svoji věrnost a přesvědčení, že v případě úrazu či nemoci bude finanční pomoc na dosah.  Ze sladkého omylu ji vyvedl telefonát, kdy ji pozvali na jednání do pojišťovny. Přeochotný úředník ji poděkoval za věrnost tomuto ústavu a popřál ji vše nejlepší k sedmdesátinám. Zároveň ji upozornil, že od data jejích narozenin životní pojištění nekryje úrazy a zranění. Pro tyto případy je nutné prý uzavřít úrazové pojištění. Nesmlouvavě dodal, že na tuto skutečnost byla pojišťovnou upozorněna a že je také zmíněna ve smlouvě. Málo platné byly její protesty, že právě v tomto a vyšším věku mají lidé zájem o pokrytí nákladů při zranění či úrazu. A protože paní Eva se po celý život zabývala čísly v ekonomickém odboru svého podniku, přepadla ji náhlá myšlenka. Zeptala se, zda jí sníží úměrně životní pojistku, když už nebude krýt právě úraz či zranění. Absurdita života se náhle projevila v celé své kráse. Životní pojistka snížena nebude a poměrná část pravidelného měsíčního vkladu, která byla původně vyčleněna pro případ úrazu, bude pojišťovnou využívána do různých finančních produktů. Nabídla se otázka , co z této transakce bude mít sama paní Eva. Inu, když bude mít štěstí, může získat více peněz. Když se ale nebude dařit, o finance přijde. Příběh vzal rychlý spád.

Paní Eva se rozhodla životní pojistku okamžitě vypovědět i s rizikem poměrně velké ztráty. Hodlá teď uzavřít pouze úrazovou pojistku a na případný zisk, který se ukázal jako vzdušné zámky, rezignuje.

Z toho vyplývá, že než něco podepíšeme, pořádně si to pročteme. Měli bychom se také zajímat o podobné nabídky služeb u různých finančních ústavů. Je to boj, v němž samozřejmě nevyhrajeme, ale nemusíme sloužit za terč výsměchu.

 

 

Můj příběh peníze
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.