Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Koruna je vůči euru nejsilnější za více než 14 let

Publikováno
Koruna je vůči euru nejsilnější za více než 14 let
Zdroj: Depositphotos.com

Psal se 11. červenec 2008 – Tehdy koruna dosáhla vůči euru hodnoty 23,30 koruny za 1 euro. V tomto článku se podíváme na to, že v současné době se koruna pomalými krůčky přibližuje k této rekordní úrovni. Z údajů je patrné, že koruna k euru i dolaru soustavně posiluje asi dva měsíce.

Euro za méně jak 24 Kč

Česká měna je nyní k euru nejsilnější za posledních více než 14 let, což je nejlepší úroveň od 29. října 2008.

Už na konci roku 2022 se k euru dostala na nejsilnější kurz za posledních 11 let. Vůči euru si česká koruna polepšila od konce loňského listopadu do dneška asi o půl koruny. Vůči dolaru si česká měna polepšila dokonce přibližně o 1,5 koruny na 22,05 Kč/USD, což je nejsilnější kurz od konce loňského března. 

Kurz koruny vůči euru v uplynulém roce značně kolísal. Česká měna prudce oslabila na přelomu loňského února a března, když Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu. Dostala se až na kurz 25,77 Kč/EUR. Po postupném poklesu kurzu začala koruna znovu prudce oslabovat na přelomu dubna a května. V polovině května však Česká národní banka oznámila, že hodlá intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna pak opět začala posilovat.

Bývalý guvernér ČNB Singer říká, že silná koruna nyní české ekonomice pomáhá. Silná koruna v tuto chvíli působí jako zdravý restriktivně makroekonomický kanál pro přehřátou českou ekonomiku.

Závěr

Silná koruna nahrává nejen dovozcům zboží, ale také cestovním kancelářím a jejich klientům, kteří se chystají na dovolenou do zahraničí. Posilování totiž znamená, že na nákup eura nebo i dolaru je potřeba méně českých korun.

Silná koruna má vždy vliv na to, že se lidé ve větší míře vydávají do zahraničí. Stejně jako pro klienty cestovních kanceláří je výhodná silná koruna také pro investory. Ti nakupují svá aktiva v eurech či dolarech. Jednoduše řečeno nakonec zaplatí méně korun při stejné ceně daného aktiva v eurech nebo dolarech.

Pokračující intervence ČNB by měly minimálně v několika dalších měsících bránit větším kurzovým ztrátám české měny. Předpokládá se, že ČNB skončí s intervencemi ve 2. polovině roku 2023. V tomto období také dojde k přípravě na první pokles úrokových sazeb. Tímto dojde k růstu pravděpodobnosti na prodej české měny na devizovém trhu.

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Vystudovaný ekonom se zájmem o makroekonomické indikátory a zejména úrokové sazby. Centrální banky prostřednictvím úrokových sazeb provádějí svou měnovou politiku, jejíž hlavním cílem je udržet stabilní míru inflace. A tento problém se v posledních letech snaží vyřešit centrální bankéři po celém světě.

Přemysl je přesvědčen, že výše úrokových sazeb ovlivňuje nejen míru inflace, ale i další ukazatele.

“Hledám a popisuji vzájemnou souvislost či korelaci mezi úrokovými sazbami a ostatními ekonomickými ukazateli. Snažím se čtenáře seznámit s tím, jak moc ovlivňují úrokové sazby každodenní život lidí po celém světě.”

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎