Vypuďte myši jednou provždy, už se nevrátí. Dostane vás, co jsem těm mrchám provedla

S nástupem chladných měsíců se do příbytků či chat a chalup mohou stěhovat myši. Není radno jejich výskyt podcenit, brzy se přemnoží. Existuje několik přírodních prostředků, které myši odpuzují a stojí jen pár korun. Poradíme vám, co zabírá na myši.

Přemnožené myši

Nejen, že jsou myši nevítaným návštěvníkem doma z estetických důvodů, mohou být i zdravotním rizikem. Šíří nejrůznější nemoci, jejich trus zůstává na potravinách a ty jsou kontaminovány. Brzy se mohou přemnožit a zbavit se jich pastičkami po jedné není snadné. Do interiérů se stahují s nástupem chladného počasí, hledají úkryt a potravu. Brzy můžete mít ohryzaný nábytek, knížky i oblečení.

Šikovnější jedinci se dostanou i do plastových boxů na potraviny. Jejich trus a moč nepříjemně zapáchá, je zdrojem virů a bakterií. Můžete je však rychle odradit od vstupu za vaše dveře.

Prvním krokem je prevence

Prohlédněte prostory kolem dveří, a především kolem nejrůznějšího potrubí. Myš se dokáže protáhnout doslova milimetrovými otvory. Utěsněte i ty nejmenší skulinky. Vhodným těsněním je ocelová vlna, tu myši nedokáží rozkousat. Zároveň skladujte potraviny ve vakuových dózách a pevných boxech, aby myši nelákala vůně. Nenechávejte nikde zbytky jídel, pravidelně vynášejte odpadky.

Proti myším pomáhá i osvědčený domácí mazlík, kočka. To však pouze tehdy, když z ní nevychováte polštářového povaleče.

Foto: Shutterstock

Vůní proti myším

Myši odrazuje výrazná vůně. Pořiďte si esenciální olej a nakapejte jej na vatové tampónky. Ty rozmístěte tam, kde jsou myši největším rizikem. Nejlépe působí olej mátový nebo hřebíčkový. Časem vyprchá, tampóny pravidelně obměňujte.

Domácí jed na myši

Myši důkladně nakrmte. Nechystejte jim však žádnou lahůdku, ale směs, která vede k jejich dehydrataci. Budete potřebovat lžíci mouky a lžíci sádry. Ty smícháte a přidáte půl lžíce soli. Směs rozdělte do misek a nechejte na různých místech přes noc. Nepříjemným vedlejším efektem postupu je to, že se uhynulých myší budete muset dotknout a odstranit je. Po nájezdu myší důkladně vyčistěte a vydezinfikujte všechny povrchy.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Myšička – takové pěkné a chytré zvířátko!
Tak na vypuzení stačí jakákoliv kočka i ta gaučová – jen se musí číča chvíli procházet tam, odkud chcete myši dostat – často pomůže i kočičí deka – myši obecně rychle opouštějí prostor, kde cítí kočku.

Tom
Tom
1 rok
Reply to  Aster

V hrnečku není myš, ale křeček syrský. Ten co je na fotce bude jistě mazel, jinak by se nedal vyfotit v této pozici a má nádherné zbarvení. Zřejmě pochází od chovatele.