Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Bitcoin analýza komplexně – Zhodnocení rally a blížící se death cross

Publikováno
Bitcoin analýza komplexně – Zhodnocení rally a blížící se death cross
Zdroj: ambcrypto.com

Bitcoin je momentálně tažen optimistickou náladou, která by se na celém globálním finančním trhu dala krájet. Zdá se, že jsou investoři a spekulanti každým týdnem sebevědomější.

Pravda je ale taková, že je to poněkud odvážné a riskantní. Protože sází na něco, co se ještě nikdy v historii nestalo. V rámci dnešní analýzy si proto vysvětlíme nynější kontext a pak se podíváme na jednotlivé grafy trhu s bitcoinem.

Trhy nikdy nevytvořily dno před začátkem recese

Býčí investoři a spekulanti jsou každým týdnem odvážnější a soustavně se jim daří kurzy tlačit nahoru. Platí to u Bitcoinu, na akciovém trhu, a dokonce i na komoditách. Komodity ovšem pohání vpřed spíše jiná logika. A to jest, že se americké centrální bance nepovede dostat inflaci pod kontrolu. Zatímco u rizikových aktiv se naopak spekuluje na to, že inflace rychle klesne na normál. A že vysoké úrokové sazby a inflace nenadělaly v americké ekonomice paseku. Ve svých dřívějších analýzách jsem logiku jednotlivých stran docela zevrubně popsal.

Problém logiky býků ale spočívá v tom, že spekulují na vytvoření tržního dna ještě před samotným začátkem ekonomické recese. A to se v historii prostě nikdy nestalo.

A spekulovat na něco, co se ještě nikdy nestalo, je poměrně dost riskantní. Z přiloženého grafu vyplývá, že když recese se vší parádou udeřila, trhy se zkrátka sesypaly. Jakmile recese udeří, americká centrální banka začne okamžitě snižovat úrokové sazby – Fed pivots. Ale nyní úrokové sazby pořád rostou, zatím se nic v ekonomice nerozbilo a vše na první pohled běží normálně.

Zdroj: elliottwave.com
Fed pivot a recese
Fed pivot a recese

A další věc, která trhům určitě pomáhá v růstu. Japonskou centrální banku (BoJ) zrovna moc nesleduji, ale v poslední době nešlo nezaznamenat, že se toho u nich děje hodně. BoJ totiž byla v prosinci nucena rozšířit spread u jejich YCC (yield curve control). Jelikož je trh začal “válcovat”. Tudíž se ihned počítalo s tím, že to vzdají. Oni to ale neudělali a pokračují v YCC i nadále. Vůbec svou politiku nezměnili. Něco je to ale stojí.

Zdroj: bloomberg.com
Nákupy státních dluhopisů Japonské centrální banky
Nákupy státních dluhopisů Japonské centrální banky

Pak jsem narazil na přiložený graf, který nám říká, že se BoJ rozhodla s trhem bojovat, aby si YCC udržela. Stručně řečeno, BoJ chrlí do systému obrovské objemy likvidity (víc než běžně) skrze nákupy státních dluhopisů. Za předešlých sedm měsíců to v přepočtu dělá asi 550 miliard USD. A z grafu vyplývá, že jsou v nákupech čím dál agresivnější. A to může být právě jeden z těch důvodů, proč kurzy rostou. Japonská centrální banka dostává do globálního finančního systému horentní objemy likvidity. Vlastně nahrazují kvantitativní uvolňování, které Fed v minulém roce ukončil.

Bitcoin a blížící se death cross na týdenním grafu

Prvně si zhodnotíme týdenní graf BTC. Předminulá zavřená týdenní svíce je na první pohled excelentní. Je impulsní, má velké objemy a zároveň prochází S/R pásmem okolo 19 000 USD. Z té týdenní svíce víme, že nakupující naprosto trh ovládli.

Předešlá zavřená týdenní svíce je taktéž býčí, ale už je z toho znát slabší momentum. První svíce znamená zisk skoro 22 % a ta druhá necelých 9 %. Přesto je to zisk, takže kurz bitcoinu i nadále pokračoval v pohybu na sever.

Zdroj: tradingview.com
Týdenní graf trhu s BTC
Týdenní graf trhu s BTC

Jakmile se ale kurz bitcoinu přiblížil do těsné blízkosti S/R pásma 25 000 USD (dle indexu), postup kurzu se zcela zbrzdil.

Kolem řečeného pásma máme silnou hladinu, 200týdenní klouzavý průměr a 50týdenní klouzavý průměr. A mimo to se zjevné blíží tzv. death cross.

Shora pomalu dochází k překřížení krátkodobého klouzavého průměru (50) s dlouhodobějším klouzavým průměrem (200). Death cross na týdenním grafu BTC bude premiéra. Ještě nikdy k němu nedošlo. Pouze na denním časovém rámci. A často signál skutečně vyústil v kurzový pád.

Na denním grafu Bitcoinu vidíme mnohem lépe všechny detaily. Už víme z předešlých analýz, že kurz bitcoinu projel těmi 19 000 USD jako nůž máslem. Nás nyní zajímá hlavně chování kurzu v blízkosti zvýrazněného pásma. Tedy pásma, kde máme mnoho zamítnutí z léta minulého roku. Pamatujte, že každý kurzový průběh je pro analytika důležitá informace. A my těch informací teď dostáváme hodně.

Zdroj: tradingview.com
Denní graf trhu s BTC
Denní graf trhu s BTC

Zaregistrujte, že se v současnosti kurz chová v blízkosti pásma vcelku podobně jako během léta. To je důkazem, že se zde pořád nachází silná nabídka. Nabídka, se kterou je třeba počítat. Vlastně je pásmo ideálním kandidátem pro otočku kurzu. Otočka ale neznamená hned katastrofu. Jak jsem řekl, každý kurzový vývoj je sám o sobě informací. A já osobě bych rád získal informace ohledně 19 000 USD. Historicky zmíněné pásmo fungovalo jako spolehlivý support. Ale to chce potvrzení, které nemáme.

Navíc dle denního indikátoru RSI, máme již trojnásobnou medvědí divergenci. Trh by si mohl lidově řečeno odpočinout. Dávalo by to smysl v kontextu toho, co jsme si v dnešní analýze napsali.

Závěrem

Když bych to měl vše shrnout, blízké rezistence jsou ideálním místem minimálně pro korekci kurzu předešlého růstu. Ale jak často opakuji, křišťálovou kouli nemáme. Pracujeme jenom s tím, co nám trh nabídne v podobě kurzového průběhu a tržních signálů.

Chcete neustále vědět, co se děje na trzích?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, který vám budeme jednou týdně posílat. Z něj se dozvíte to nejdůležitější, co se za poslední týden na finančních trzích stalo a neuteče vám nic podstatného. Chcete-li odebírat náš pravidelný newsletter a mít všechny důležité informace ve své emailové schránce, připojte se vyplněním formuláře níže.

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Vystudovaný ekonom a znalec díla Adama Smithe, Davida Ricarda a Johna Keynese, který publikuje obsah o technické analýze kapitálových trhů, fundamentální analýze, makroekonomii a měnové politice.

Jaroslav je přesvědčen, že právě tyto disciplíny jsou zásadní pro pochopení celého kontextu finančního trhu, a snaží se čtenáře vybavit ucelenou myšlenkovou mapou pro přemýšlení nad finančním světem.

“Pro investory je důležitý komplexní znalostní základ, díky kterému může každý minimalizovat rizika.”

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.