Poprvé spolu a hned grandslamový titul. Hijikata s Kublerem proměnili divokou kartu v triumf na Australian Open

28. 1. 2023, 14:29
Aktuality 11
AUSTRALIAN OPEN - Čtyřhru mužů na Australian Open vyhrál znovu po roce domácí pár startující na divokou kartu. Na loňský triumf Kokkinakise s Kyrgiosem senzačně navázali Rinky Hijikata s Jasonem Kublerem, kteří ve finále prvního společného turnaje porazili 6-4 7-6 monacko-polský tandem Hugo Nys a Jan Zieliňski.
R. Hijikata a J. Kubler (© AFP)

Přestože Rinky Hijikata a Jason Kubler nepatří mezi úspěšné deblisty a nikdy neodehráli společný turnaj, dostali od pořadatelů Australian Open divokou kartu a přetavili ji v životní úspěch.

Oba startovali na grandslamu ve čtyřhře mužů teprve podruhé v kariéře, v Melbourne ale vyhráli všech šest zápasů.
V osmifinále zdolali tandem Brkič/Escobar po obratu z 1-6 a 2-4 a po odvrácení mečbolu, ve čtvrtfinále si vyšlápli na nejvýše nasazené duo Koolhof/Skupski, v semifinále vyřadili turnajové osmičky a finalisty předloňského Wimbledonu Granollerse se Zeballosem a v dnešním finále si poradili 6-4 7-6 s monacko-polským duem Hugo Nys a Jan Zieliňski.

Finálový souboj nabídl jediný brejkbol, který Hijikata s Kublerme hned ve třetím gamu využili a nasměrovali se k vítězství. Jinak si oba páry své servisy bez potíží hlídaly. Druhý set Australané získali v tie-breaku, první mečboil proměnili po divoké výměně a chybě soupeřů.


"Musím Rinkymu moc poděkovat. On byl tím důvodem, proč jsme tady spolu hráli. Já si tím nebyl jistý, ale on mě přesvědčil. A o dva týdny později máme tuhle trofej. Takže Rinkymu patří velké díky," radoval se dojatý Kubler.

"Tohle jsem si neuměl nikdy ani představit. "Jsem rád, že jsi řekl nakonec řekl ano a hrál se mnou. Je to neskutečné. Díky moc, kámo," reagoval Hijikata.

21letý Hijikata, syn japonských imigrantů, až dosud ve čtyřhře mimo turnaje ITF pouze jednou vyhrál dva zápasy po sobě a v deblovém žebříčku nebyl výš než na 254. místě.


29letý Kubler, jenž má po mamince filipínské kořeny, hraje čtyřhru pouze sporadicky, nicméně dvě loňská finále na akcích ATP v Atlantě a San Diegu ho v deblovém žebříčku vyhoupla na 152. příčku. Loni si v Melbourne zahrál finále mixu, na titul s krajankou Jaimee Fourlisovou ale nedosáhli.



Grandslamový triumf katapultuje 169. singlistu světa Hijikatu z 277. na 35. místo deblového žebříčku, 84. hráč světa Kubler vyletí ze 163. na 33. příčku pořadí ve čtyřhře.

Hijikata s Kublerem vyhráli Australian Open jako teprve pátý nenasazený pár a navázali na loňský triumf krajanů Thanasiho Kokkinakise s Nickem Kyrgiosem. Ti před rokem ukončili 25 let dlouhé čekání na dvojici domácích šampionů a jako první v open éře Australian Open proměnili divokou kartu v titul.

Australané vyhráli už tři z posledních pěti grandslamů ve čtyřhře mužů. Loni ve Wimbledonu triumfovali Matthew Ebden s Maxem Purcellem.

31letý Nys a 26letý Zieliňski mají za sebou i přes dnešní porážku životní turnaj, neboť na grandslamu až dosud nebyli ani v semifinále. Spolupráci zahájili loni v březnu a společně se už dostali i do čtvrtfinále US Open či vyhráli jeden turnaj ATP.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
sobotní výsledky (28. 01. 2023)
• Čtyřhra mužů - finále •
Hijikata/Kubler (Austr.) - Nys/Zieliňski (Mon./Pol.) 6-4 7-6(4)
• Dvouhra žen - finále •
Sabalenková (5) - Rybakinová (22-Kaz.) 4-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Krisboy
smile
V životě jsem ta jména neslyšel. Gratuluju a jdu na highlights smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kubler hrál někde mixa proti Hrádě, od té doby si ho pamatuju a občas na něj kouknu. Dokonce uhrál i něco málo v singlu. Hijakata je mladší, to jméno jsem jen zahlédl někde ve výsledcích.
No, na to, že spolu hráli poprvé, asi slušný oddílsmile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kubler má solidní servis a přehled na kurtu plus obstojné sako.
Reagovat
EllNino
hlavně x operací, potenciál daleko větší než 82. místo
Reagovat
smazaný uživatel
dalsi dokaz toho ze debl je pre tych co nevedia singl
kubler momentalne hraje atp level ale pominule sezony to vyssie nez na challenger nebolo(co hraje snad uz roky rokuce challenger/itf) a hijikata challengerista rovnez a oni to tam vyucia jak nic smile
Reagovat
EllNino
Kubler je talent suzovan zranenimi, Hijikata mladik, uvidime
Reagovat
Krisboy
Hijikata tam řádil jako černá ruka smile
Reagovat
Krisboy
Evidentně si to užívali, ta radost z nich úplně prýštila smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A taky hodně zajímavé a raritní, že GS vyhrála 2roky po sobě dvojice s divokou kartou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist