České domácnosti čeká obří finanční rána. Některé se z ní nevzpamatují

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že jsme z nejhoršího venku a že tento rok bude oproti tomu loňskému o mnoho jednodušší, zdaleka tomu tak být nemusí. Ukáže se totiž, jak moc budou české domácnosti sklízet problémy, na něž se loni zaselo.

Pořádně tučný úrok

Jedním z nich jsou nepopiratelně splátky hypotečních úvěrů. V minulých měsících totiž prudce vzrostly úroky, za které banky hypotéky poskytují. Velký problém to okamžitě znamenalo pro všechny žadatele, kteří si chtěli své bydlení teprve koupit. Zjistili totiž, že na něj dost možná nedosáhnou právě kvůli vysokým úrokům, které významně zvyšují měsíční splátky.

Naopak ti, kdo už hypotéku měli, tyto potíže řešit nemuseli, protože jejich úrok je na určitou dobu fixován. Nejčastěji na pět let, ale výjimkou nejsou ani tříleté nebo sedmileté fixace. Každopádně je jisté, že jednou tato fixace skončí a bude nutné uzavřít další, nicméně už za úplně jiných podmínek.

Právě to v tomto roce čeká desítky, možná stovky tisíc českých domácností. A půjde skutečně o velkou finanční ránu, se kterou se budou muset nějak vyrovnat. Očekává se nicméně, že některé domácnosti to prostě nezvládnou a nové splátky nebudou schopni hradit. Ať už kvůli jejich výši, nebo třeba proto, že do toho ještě ztratí zaměstnání. Očekává se totiž i růst nezaměstnanosti.

Foto: Shutterstock

Obtížné vypořádání

V tomto roce bohužel budou končit fixace z roku 2018, kdy byly úroky na historických minimech. Nebylo výjimkou vzít si hypotéku s úrokem 1,69 %. Prakticky všechny se ale vešly pod dvě procenta. To už je dnes nezopakovatelné. Úroky se dnes pohybují kolem šesti procent a mohou tak být třikrát až čtyřikrát vyšší.

To výslednou měsíční splátku citelně navýší, třeba o pět, ale i deset tisíc korun, v závislosti na výši úvěru a době splácení. Kdo nebude za takových podmínek schopen splácet, má několik možností. Může si hypotéku prodloužit, například z dvaceti na třicet let, čímž se splátka sníží. Zároveň se ale zvýší celkový úrok, který zaplatíte bance.

Jednou z možností je také pokusit se nemovitost odprodat a doplatit úvěr z výnosu. Někteří experti očekávají, že toto se bude dít v mnohem větší míře než dosud. To ale také povede k tomu, že se na trh dostane více nemovitostí a jejich ceny budou klesat.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marťas
Marťas
1 rok

Já si nepůjčuju a když, tak od rodiny 😉

Hana
Hana
1 rok
Reply to  Marťas

Gratulují asi máte už vlastní bydlení nebo rodinu tak bohatou tě vám bez problémů půjčí 3 miliony a víc bez toho aby jste si musel brát hypotéku

Jan
Jan
1 rok

Tohle je ale blbost těch lidí, v životě bych nepodepsal nic, co nemá předem určené podmínky (nebo jsou určené jen na část doby trvání závazku), obzvláště když se upisuji na 20 nebo 40 let! Prvně si to přečtu a pokud mi smlouva nezaručuje podmínky na celé trvání závazku, tak jí nepodepíši a pokud nezmění podmínky, tak si buď nepůjčím, nebo hledám jinde…

Jájina
Jájina
1 rok
Reply to  Jan

Jane máš ve všem pravdu to člověk musí mít oddlužení, aby si více vážil svých peněz a více přemýšlím o tom všem co mě obklopuje a co se nabízí ..

Hana
Hana
1 rok
Reply to  Jan

V tom případě nemáte ani hypotéku a bydlíte v nájmu. Banka má vysloveně fixaci úrokové sazby na 1,3,5 a 7 let. Je na Vas na jak dlouhou dobu chcete zafixovat. Poté děláte novou fixaci a můžete převést hypotéku i jinam. Nebo se vám třeba válí 5 a víc milionů na účtu a pak teda brát hypotéku nemusíte.