Společnost Botas zkrachovala. Zaměstnanci dostali výpověď

Pokud jste si říkali, že to nejhorší jsme přečkali a loňský rok se už nebude opakovat, potom můžete mít pravdu třeba jen částečně. Skutečně, vysoké ceny energií se mohou stabilizovat, jenže se také může stát a už je k tomu nakročeno, že tu budeme mít zase jiné problémy.

Nehezký konec

Ekonomické komplikace totiž podlomily kolena řadě zavedených firem, na kterých stojí česká ekonomika. O problémech mluví například obří automobilka Škoda Auto, ale také šéf firmy Kofola, který varoval před tím, co se na nás žene. Zatím šlo spíše o teoretické hrozby, avšak jedna už se plně transformovala v realitu.

Naprosto zničehonic totiž skončila společnost Botas, která je proslulá výrobou stejnojmenné obuvi a která v posledních letech po určitém útlumu opět stoupala v žebříčku obliby zákazníků. Tento tradiční výrobce ze Skutčce na Chrudimsku však definitivně ukončil výrobu. Ve hře je ještě osud samotné značky, která by teoreticky mohla přežít, ovšem už pod jiným výrobcem a někde jinde.

Příběh Botasu v České republice je však s největší pravděpodobností u konce. Firma chce doprodat své zásoby a zároveň vyjednává o možném odkupu značky.

Značku ovládala společnost Benal, jejímž majitelem je František Nestával. Ta coby důvod pro ukončení výroby legendárních bot uvádí, že již nebyla schopna se vypořádat s vysokými cenami energií, ale také s nedostatkem pracovních sil, které by měly dostatečnou kvalifikaci. Je přitom paradoxní, že současných zaměstnanců se teď firma zbavuje.

Jde o přibližně sedmdesátku zaměstnanců. Řada z nich už dostala výpověď a další jsou na takzvané odstávce. Pokud se ale nestane něco překvapivého, zřejmě i oni poletí na dlažbu. Aktuálně probíhají jednání, zda by Botas nechtěl vyrábět nějaký jiný výrobce ať už v Česku nebo v zahraničí.

Foto: Shutterstock

Tradice končí

Značka Botas má přitom velkou a zajímavou historii. Už v roce 1949 vznikla společnost Botana, která navázala na historickou tradici, kterou mělo obuvnictví ve Skutči a okolí. V roce 1963 potom vzniká značka Botas, která se proslavila hlavně sportovní obuví, pro niž se stala doslova synonymem. Její obuv nosili i známí sportovci.

Jakmile však přišla revoluce, se značkou to začalo vypadat všelijak. V záplavě nových produktů se jí příliš nedařilo. Nakonec tak přejala nepříliš profitabilní model, kdy vyráběla pro cizí zahraniční značky. Až později se vrátila zpět k vlastní produkci, a to s designově poměrně nápaditými modely, které si získaly slušnou popularitu.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zvoník
Zvoník
1 rok

To máte za to jak jste volili. V Německu to bylo před 2. světovou válkou úplně stejné s jejich kancléřem! Těšte se.

BOUCE
BOUCE
1 rok
Reply to  Zvoník

Co to placáte? Ta firma už deset let v mínusu a bankrot řeší od 2013

Moa
Moa
1 rok

Jjo,predbihame dobu!…do roku 2030 nebudete nic vlastnit a budete stastni! Nebo ne?

Josefina
Josefina
1 rok

Jak to říkal guru tržního systému pan Klaus?Nevadí,že už nic nevyrábíme,dovezeme si to…..no a tak si tu užíváme spokojeně výdobytky globalizace.Az na to,že ztrácíme soběstačnost a svobodu.

basta
basta
1 rok
Reply to  Josefina

svobodu jsme uz ztratili , nepatri nam ani voda

BOUCE
BOUCE
1 rok
Reply to  Josefina

Jak ztrácíme? Že jedna firma dokáže pfosperovat a druhá jako Botas už deset let bakrotuje?

Radek
Radek
1 rok

V pořádku. Boty dovezeme taky. Naše vláda nechce, aby sme se dřeli 🙂 Komu to prospívá psát nebudu, aby mi vyhrožovali prokurátorem.

BOUCE
BOUCE
1 rok
Reply to  Radek

Komu to prospívá, to by mě zajímalo?

Monikasvabova577@gmail.con
Monikasvabova577@gmail.con
1 rok
Reply to  Radek

Komu to prospiva?Tez se ptam