Takové bytovky u nás jen tak nenajdete

Přidat na Seznam.cz

Zapomeňte na klasické paneláky a sídliště, která vidíte v Česku nebo i na většině jiných míst na světě. Singapur nabízí byty v komplexu, který vypadá jako na sobě postavené kvádry z dětské stavebnice.

Uprostřed přírody a v centru

Uprostřed zelených jižních hřebenů Singapuru, mezi Alexandra Road a Ayer Rajah Expressway, byste našli bytový komplex The Interlace, který obsahuje 1 040 bytových jednotek. Není to ale jen tak obyčejné sídliště, naopak, toto se vymyká standardní singapurské architektuře.

Chaos, který má systém

Na první pohled se zdá, že komplex je z několika náhodně postavených domů. Vše má ale svůj systém – třicet jedna bytových domů, každý o šesti patrech, je poskládáno do šestiúhelníkového uspořádání. Navíc vzájemně propojené bloky tvoří prostory s kaskádovitými zahradami, i střešními terasami. Tím dokázal architekt propojit přírodu s architekturou.

Soukromí i společnost

Architekt Ole Scheeren, který tento komplex navrhl, pro Archdaily uvedl, že „tento prostor zachovává soukromí jednotlivých bytových jednotek, ale zároveň má i společné prostory pro sdílené aktivity“. Rozsáhlý obytný komplex je propojen také s přírodou, čímž je poskytnut i prostor pro trávení volného času venku a rekreaci.

zdroj: archdaily, architecturalreview, designboom