Krasobruslaři Taschlerovi mají životní 6. místo na ME, vyhráli Italové

foto Čeští krasobruslaři Natálie a Filip Taschlerovi ve volném tanci na mistrovství Evropy ve finském Espoo, 28. ledna 2023.

Espoo (Finsko) - Krasobruslaři Natálie a Filip Taschlerovi na mistrovství Evropy obsadili šesté místo v kategorii tanečních párů. I když ve volném tanci atakovali osobní rekord, ve srovnání s rytmickým tancem si o jednu příčku pohoršili. I tak dosáhli svého maxima na ME a poprvé se dostali do nejlepší desítky. Titul získali Italové Charlene Guignardová a Marco Fabbri. Česká reprezentantka Nikola Rychtaříková skončila mezi ženami na 24. místě.

Fotogalerie

Taschlerovi podobně jako v rytmickém tanci jeli s velkým nasazením bez výraznějšího zaváhání a známkou 111,43 bodu se přiblížili na 36 setin svému maximu, které zaznamenali v listopadu právě v Espoo při závodě Grand Prix. O osobní rekord je připravila jednobodová penalizace za překročení času. Pro jejich umístění to ale nehrálo roli. Francouzský pár Evgeniia Loparevová, Geoffrey Brissaud, který po rytmickém tanci ztrácel jen 42 setin, je porazil o tři a půl bodu.

Na ledě se sourozenecký pár po své jízdě radoval, ale po obdržení známek mu trochu zmrzl úsměv na rtech. "Čekali jsme o trochu vyšší body, ale jsme spokojení s tím, co jsme předvedli. Možná jsme ztratili pár bodů na konci, měli jsme tam trošku problém. Ale nevíme, musíme se na to nejdřív podívat. Určitě jsme chtěli jet o medaili. Ale celkově nás tahle zkušenost, jako jet v nejsilnější skupině, do budoucna posílí," uvedl Taschler pro federaci ISU.

Šestým místem čeští reprezentanti o pět příček vylepšili umístění z loňského roku a dosáhli nejlepšího českého výsledku v této kategorii od roku 1995, kdy byli šestí Kateřina Mrázová a Martin Šimeček. Napříč kategoriemi na takový úspěch čekalo české krasobruslení od roku 2015, kdy byl pátý Michal Březina. Taschlerovi pro příští rok zajistili pro Česko dvě účastnická místa, takže budou moci startovat i sourozenci Kateřina i Daniel Mrázkovi, kteří v této sezoně sbírají úspěchy v juniorské kategorii.

Souboj o zlato vyhráli Guignardová a Fabbri, kteří po rytmickém tanci vyhráli i ten volný a porazili o dva a půl bodu Brity Lilah Fearovou a Lewise Gibsona. Jedenáct let po debutu na ME a dvou bronzových medailích v letech 2019 a 2022 se dočkali prvního titulu.

"Byla to dlouhá cesta a nemůžeme být šťastnější. Pracovali jsme na tom celý život, splnil se nám sen," radoval se Fabbri. Bylo podle něj složité nemyslet na zlato, možná i proto nebyli ve volném tanci suverénní. "Bylo tam pár chybiček a na konci jsme se trochu báli, jestli to bude stačit. Včera jsme po rytmickém tanci byli velmi šťastní z toho, co jsme předvedli, dneska tak úplně ne. Ale stačilo to," dodal čtyřiatřicetiletý Ital.

Domácí finské fanoušky potěšili bronzem Juulia Turkkilaová a Matthias Versluis. Seveřané zaznamenali velký průlom, dosud se na velké mezinárodní akci nedostali do nejlepší desítky. Na ME startovali naposledy před čtyřmi lety a byli jedenáctí. Loni skončili dvanáctí na MS. "Je to nepopsatelný pocit, ještě pořád se klepu. Tohle byl pro nás oba sen už od dětství a teď se to splnilo. Ale pořád ještě můžeme něco ukázat, cesta tady teprve začíná," radovala se Turkkilaová.

Mistryní Evropy v krasobruslení se stala ruská rodačka v gruzínských barvách Anastasija Gubanovová. Po krátkém programu vyhrála i volnu jízdu a titul získala suverénně. Česká reprezentantka Nikola Rychtaříková zůstala na 24. místě, z něhož jako poslední postoupila do volných jízd.

Dvacetiletá Gubanovová měla cestu ke zlatu ulehčenou, protože největší favoritka Loena Hendrickxová ve volné jízdě dvakrát upadla. Naopak reprezentantka Gruzie takřka nechybovala a Belgičanku porazila o více než šest bodů. Poprvé od titulu Italky Caroliny Kostnerové v roce 2013 nezískala trofej ruská reprezentantka, které letos nesměly startovat kvůli sankcím za agresi na Ukrajině.

Gubanovová má ale k Rusku blízko. Narodila se v Togliatti, trénuje v Petrohradu a do roku 2018 reprezentovala Rusko. Na evropském šampionátu startovala podruhé a po loňském sedmém místě tentokrát vystoupala až na vrchol.

Hendrickxová navzdory pokažené volné jízdě získala stříbro, což je její první medaile na evropském šampionátu. Loni byla za trojicí Rusek čtvrtá, v březnu pak využila absenci Rusek ke druhému místu na mistrovství světa. Na evropském šampionátu se jí nedařilo. Chybovala v krátkém programu a pokazila i druhou polovinu volné jízdy, během níž spadla při lutzu a flipu. Jen díky vysoké druhé sadě známek a náskoku z krátkého programu za sebou udržela šestnáctiletou Kimmy Repondovou.

Ta tři čtvrtě roku po sedmém místě na juniorském mistrovství světa zazářila mezi dospělou elitou. Průběžná třetí příčka po krátkém programu ji nerozhodila, ve velkém stylu zvládla i volnou jízdu a získala pro švýcarskou výpravu druhý překvapivý bronz na tomto ME. Napodobila páteční úspěch Lukase Britschgiho z kategorie mužů.

Rychtaříková ve volné jízdě spadla při trojitém lutzu a zůstala tři a půl bodu za svým sezonním maximem. "Bylo to horší než v krátkém programu. Bylo tam několik chyb, které mě mrzí. Jsem ráda, že jsem tu volnou jízdu vůbec mohla jet, ale jsem s ní spokojená tak na padesát procent," uvedla v tiskové zprávě svazu jednadvacetiletá závodnice, která se na ME dostala až jako náhradnice za nemocnou Barboru Vránkovou.

Premiérová účast na evropském šampionátu ji nadchla. "Já jsem si to hrozně užila. Jsem moc ráda za tuhle zkušenost a doufám, že budu mít ještě příležitost jet takový velký závod," dodala.

Výsledky mistrovství Evropy v krasobruslení

Ženy - konečné pořadí: 1. Gubanovová (Gruz.) 199,91 b., 2. Hendrickxová (Belg.) 193,48, 3. Repondová (Švýc.) 192,51, 4. Kurakovová (Pol.) 186,90, 5. Pinzarroneová (Belg.) 185,92, 6. Petrokinová (Est.) 183,74, ...24. Rychtaříková (ČR) 123,13.

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Guignardová, Fabbri (It.) 210,44, 2. Fearová, Gibson (Brit.) 207,89, 3. Turkkilaová, Versluis (Fin.) 198,21, 4. Reedová, Ambrulevičius (Lit.) 195,67, 5. Loparevová, Brissaud (Fr.) 191,85, 6. Taschlerová, Taschler (ČR) 188,34.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď