InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Moraviachor a Milevský smíšený sbor rozezvučely milevský kostel svatého Bartoloměje

Koncert Moraviachoru řídil střídavě Josef Surovík a Tereza Surovíková.  , Autor: L. Kolářová

Koncert Moraviachoru řídil střídavě Josef Surovík a Tereza Surovíková.     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO - V sobotu večer se kostel svatého Bartoloměje na milevském náměstí rozezněl sborovým zpěvem. Do nedalekého Kovářova přijel na víkendové soustředění projektový pěvecký sbor Moraviachor a sobotní večer věnoval společnému koncertu s Milevským smíšeným sborem. Navzdory mrazivému počasí přišli do chrámových lavic i příznivci sborového zpěvu. A určitě nelitovali.

 

Myšlenka založit takzvaný projektový sbor - tedy těleso, které soustřeďuje vynikající zpěváky, ale schází se jen několikrát do roka a jinak se každý připravuje sám, napadla před deseti lety sbormistra Josefa Surovíka. V republice jsou takové sbory jen dva - Bohemiachor a Moraviachor. Navzdory názvům sbory soustřeďují pěvecké nadšence z celé republiky, takže v Moraviachoru jsou i zpěvačky z milevského regionu a tím se stal Kovářov místem společného soustředění. A ne poprvé. 

Posluchači tak mohli slyšet v akci Moraviachor řízený Josefem Surovíkem, který vede i další špičkové těleso - sbor Cantica laetitia ze Zlína. Manželka Tereza Surovíková je skladatelka a milevské publikum překvapila, když ženskou část sboru řídila před sebou a část i za zády, kdy zpěvačky stály v polovině kostelní lodě. 

Jakkoliv se Moraviachor skládá z nadšenců z celé republiky, sjelo se jich na čtyřicet. Ani se všichni nevešli do kovářovského penzionu Na Křížovatce a část zpěváků se ubytovala v milevském Sporthotelu. "Páteční večer patří přátelskému setkání, ale už celou sobotu se zpívá. Pak obvykle v místě, kam přijedeme, uspořádáme společný koncert s místním sborem, v neděli dopoledne ještě zpíváme a odpoledne se rozjíždíme do svých domovů," popsal Josef Surovík. Pro Moraviachor staví repertoár na hudbě skladatelů 20. i 21. století. A stejně jako Milevský smíšený sbor má v oblibě i skladby Zdeňka Lukáše. Milevský smíšený sbor dnešní koncert zahajoval a Lukášovou písní končil, Moraviachor s ní začínal. 

Moraviachor se úspěšně zúčastňuje soutěží, vystupoval v Makedonii, Bosně a Hercegovině, Rakousku, Polsku, letos se chystá do Řecka. "Bylo to krásné, jsou to zkrátka profíci," ocenila vystoupení Moraviachoru milevská sbormistryně Anděla Maršálková. Milevský smíšený sbor potěšil publikum písničkami, které Milevští znají a mají rádi. A letošní plány milevského sboru? "Loni jsme byli v Itálii, takže letos zahraniční cestu neplánujeme, tolik peněz nemáme. Scházíme se, zpíváme a rádi bychom připravili tradiční jarní koncert v milevské synagoze," naznačila Anděla Maršálková. A současně i pobavila. Zádrhel prý spočívá v tom, že se momentálně neví, kdo má od milevské synagogy klíč. 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace