Nenechte si ujít v týdnu od 30. ledna do 5. února 2023

nenechte_si_ujit
Leden utekl jako voda a začíná únor. Na jaké literární akce se můžete těšit? Nenechte si ujít scénické čtení z cyklu LiStOVáNí Lukáše Hejlíka, ověřte si své znalosti o spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi v soutěžním kvízu a navštivte výstavu zaměřenou na spisovatele Jaroslava Haška.

V úterý 31. ledna můžete dorazit do Knihovny Jiřího Mahena v Brně na přednášku historika prof. PhDr. Martina Wihody, Ph.D. Zabývá se středověkými dějinami střední a západní Evropy. Přenese vás tedy až do středověku a bude se věnovat mimo jiné tomu, zda naše představy o minulosti mají oporu v dobových pramenech. Buďte v 17.00 v ústřední knihovně na Kobližné.

Další pozvánka osloví fanoušky scénického čtení z cyklu LiStOVáNí Lukáše Hejlíka. Koná se v úterý 31. ledna v Písku a vychází z kultovního kolektivního románu Roger Krowiak, na kterém se podílelo hned několik slovenských spisovatelů. Zjistěte i vy, jaký život vedl tento agent a do jakých špionážních her se zapletl. Přijďte do písecké Sladovny v 17.00. A pokud to máte blíže do Slabčic, stejné představení začíná v kulturním domě v 18.30. Potěšíme i obyvatele Milevska, kteří se mohou scénického čtení zúčastnit ve stejné den v milevské kavárně Za oknem od 20.00.

V úterý 31. ledna máte poslední možnost ověřit si v brněnské Knihovně Jiřího Mahena své znalosti ohledně českého spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. Že nevíte, jaké knihy napsal? Přece tolik oblíbenou Lišku Bystroušku! Pokud se chcete dozvědět i další zajímavosti o autorovi, zastavte se na pobočce Bohunice a vyzkoušejte si soutěžní kvíz Poznej autora aneb koho navštívila liška Bystrouška. A děti do 15 let si mohou zasoutěžit i o dárky!

Zajímavou akci s názvem Dvanáct měsíčků, která však končí rovněž v úterý 31. ledna, si pro své čtenáře připravila i další pobočka brněnské Knihovny Jiřího Mahena. Neotálejte s návštěvou pobočky Štýřice a povyprávějte knihovnicím o některé z půjčených knih odehrávající se v letních měsících. Odměna vás nemine!

A poslední lednový den, tedy v úterý 31. ledna, končí i výstava věnovaná zakladateli moderní genetiky G. J. Mendelovi. Pokud se chcete dozvědět nové informace o tomto slavném přírodovědci, matematikovi, vášnivém včelaři a nadšeném meteorologovi, přijďte si ještě na poslední chvíli prohlédnout informační panely vystavené na pobočce Starý Lískovec brněnské Knihovny Jiřího Mahena.

Hledáte inspiraci ke čtení? Zajděte ve středu 1. února do Knihovny Jiřího Mahena v Brně, kde se dozvíte informace nejen o knižních novinkách, ale i starších titulech, které stojí za přečtení. A pokud vás některá z knih zaujme, rovnou si ji můžete vypůjčit. Začátek je v ústřední knihovně na Kobližné v 16.00.

A ještě tu máme jednu pozvánku na scénické čtení z cyklu LiStOVáNí Lukáše Hejlíka, které se koná v Trutnově. Těšit se můžete na pořádné milostné karamboly, které ve své knize o lásce a randění s názvem Historky z Tinderu popsala Lucie Macháčková. Představení se uskuteční v kinosálu ZŠ Mládežnická od 18.00.

Spisovatele Jaroslava Haška určitě všichni dobře znáte. Je autorem nestárnoucích děl jako Osudy dobrého vojáka ŠvejkaDobrý voják Švejk v zajetíRady pro životŠťastný domov či Můj obchod se psy a jiné povídkyOd smrti tohoto spisovatele letos v lednu uplynulo 100 let. Knihovna Jiřího Mahena v Brně proto na jeho počest připravila výstavu Jaroslav Hašek – 100 let od úmrtí významného českého spisovatele, kterou můžete shlédnout od čtvrtka 2. února na pobočce Černá Pole.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář