Filmy plné erotiky: Zapněte PLAY pro novou jiskru ve vztahu

Tento geniálně kýčovitý žánr je převážně spjatý s 80. a 90. lety 20. století. Ve spoustě z nich je se sexem spojeno také a násilí. Filmy obvykle probíhají takto: promiskuitní, leč naivní chlapík (rozumějte Michael Douglas) potká extrémně žhavou, tajemnou ženu. Oba podlehnou chtíči a chlápek za to následně dostane co proto, nejlépe sekáčkem na led. Filmy si s tímto vzorcem pohrávají s různým stupněm úspěchu, ale pravdou je, že naši rodiče kdysi i my teď je hltáme se stejným napětím. A některé z nejlepších erotických thrillerů si dokonce vysloužily nominace na Oscara v mnoha kategoriích. Třeba film Fatal Attraction z roku 1987 si vysloužil šest nominací, včetně nejlepšího filmu a nejlepší herečky (mimochodem, Glenn Close měla vyhrát).

Někdo se dívá (Sliver, 1993)

Vševidoucí není jen Bůh, ale i někdo z obyvatel luxusního mrakodrapu na Manhattanu. Pozoruje ostatní nájemníky kamerami instalovanými po celém domě a vraždí. To ani náznakem netuší nová půvabná nájemnice Carly Norrisová v podání Sharon Stone. Naváže milostný vztah se svým sousedem a nereflektuje, že její předchůdkyně byla ve svém bytě nalezena mrtvá.

 

Základní instinkt (Basic Instinct, 1992)

Catherine Tramellové aka Sharon Stone ubodali partnera a polda Michael Douglas to musí vyšetřit. Catherine o stejné vraždě napsala knihu a teď píše druhou – o policajtovi, který se zamiluje do špatné ženy a ona ho za to zabije. Erotického i dějového napětí je v tomto filmu tolik, že by se dalo krájet. Třeba sekáčkem na led. Scéna z policejního výslechu, kdy Sharon dává nohu přes nohu bez kalhotek, se zapsala zlatým písmem do dějin filmu.

 

9 a ½ týdne (Nine ½ Weeks, 1986)

Když to nebyla Sharon Stone, musela to být Kim Basinger. Něžné blondýnky, které se propadají do propastí vášně a neřesti, prostě divácky fungují. Tady se něžná Kim coby úspěšná galeristka vrhá do spalujícího vztahu s Mickeym Rourkem. Pod jeho taktovkou spolu zkouší nejrůznější sexuální experimenty, při kterých diváci v roce premiéry zapomínali dýchat.

 

Osudová přitažlivost (Fatal Attraction, 1987)

Šťastně ženatý advokát Michael Douglas má všechno – včetně milenky. Jenže neškodná avantýra začne ohrožovat celý jeho život. A není na světě většího hněvu, než hněvu ponížené odkopnuté ženy Glen Close. Kromě strhující zápletky se tvůrcům filmu povedlo vložit i alert na tehdy společností rezonující hrozbu HIV. Film si vysloužil nominaci na Oscara v šesti kategoriích, bohužel ani jednu neproměnil.

 

Dokonalá vražda (A Perfect Murder, 1998)

Michael Douglas je obchodník s cennými papíry ve finanční krizi a také paroháč. Řešení obou nepříjemných situací se nabízí v podobě vraždy jeho ženy Gwyneth Paltrow, za niž nabídne půl milionu dolarů jejímu milenci. Sex, násilí, napětí, nic tomu nechybí. Jediný problém, který může při sledování vyvstat je ten, že nebudete vědět, komu vlastně držet palce.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, ČSFD, timeout.com