Krejčíková se Siniakovou vyhrály čtvrtý grandslam v řadě! Titul obhájily poprvé

29. 1. 2023, 06:44
Aktuality 28
AUSTRALIAN OPEN - Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková jako teprve čtvrtý pár v Open éře nenašly přemožitelky již na čtvrtém grandslamu po sobě a slaví celkově sedmý triumf na turnajích 'velké čtyřky'. Ve finále Australian Open si poradily s Japonkami Šúko Aojamaovou a Enou Šibaharovou, vůbec poprvé v kariéře spolu obhájily titul a zařadily se mezi deblové legendy.
B. Krejčíková a K. Siniaková (© AFP)

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou po loňské životní sezoně, kterou zakončily se zápasovou bilancí 27-4 a už potřetí byly vyhlášeny Deblovým párem roku podle WTA i ITF, pokračují ve společné dominanci i v roce 2023.

Na Australian Open po úvodní třísetové výhře ztratily v následujících pěti zápasech dohromady již jen 24 gamů. Dnes přehrály 6-4 6-3 Japonky Šúko Aojamaovou s Enou Šibaharovou a svou parádní bilanci ve finále grandslamů vylepšily na 7-1.

Nejvýše nasazené Češky vstoupily do obou setů prvního vzájemného souboje brejkem. I když ve druhé sadě o náskok po ztrátě servisu nejlepší z hráček na kurtu Siniakové přišly a prohrávaly 2-3, náznak nadechnutí Japonek k obratu rázně utnuly. Bleskově získaly čtyři gamy v řadě a po hodině a půl mohly začít jásat. Fanoušky dnes potěšily 33 winnery a dopustily se jen 10 nevynucených chyb.


Poté, co loni ovládly tři akce 'velké čtyřky' a na Roland Garros chyběly kvůli pozitivními testu Krejčíkové na Covid-19, vyhrály na grandslamech už 24 zápasů v řadě a čtvrtým triumfem po sobě se zařadily mezi tenisové legendy.

27letá Krejčíková s o půl roku mladší Siniakovou hrály na Australian Open šestým rokem po sobě a opět svůj výsledek dokázaly o něco vylepšit. Po osmifinále 2018, čtvrtfinále 2019, semifinále 2020, finále 2021 a triumfu 2022 letos vůbec poprvé obhájily společný titul z předchozí sezony.

České tenistky mají nyní ve sbírce 14 společných titulů včetně olympijského zlata, trofeje z Turnaje mistryň a sedmi pohárů pro vítězky grandslamu ve čtyřhře žen (French Open 2018, Wimbledon 2018, French Open 2021, Australian Open 2022, Wimbledon 2022, US Open 2022 a Australian Open 2023).


Vyhrát čtyřhru žen na čtyřech grandslamech v řadě, na nichž startovaly, dokázaly jako teprve čtvrtá dvojice v Open éře. Vyrovnaly se sestrám Sereně a Venus Williamsovým (4) a zařadily se za Natašu Zverevovou s Gigi Fernándezovou (6) a legendární duo Martina Navrátilová s Pam Shriverová (8).

V Open éře jsou pouze čtyři dvojice, které vyhrály více grandslamů v deblu žen: Virginie Ruanová Pascualová s Paulou Suárezovou (8), Serena s Venus Williamsovou (14), Nataša Zverevová s Gigi Fernándezovou (14) a Martina Navrátilová s Pam Shriverovou (20).

Ve více než stoleté historii grandslamů se dotáhly na osmé nejúspěšnější Rosemary Casalsovou s legendární Billie Jean Kingovou, které na přelomu amatérské a profesionální Open éry (1967 až 1974) získaly rovněž 7 titulů.



"Chci poděkovat každému, kdo sem dnes přišel a podporoval nás. Jsme moc šťastné, že tu můžeme hrát v takto skvělé atmosféře. Chci poděkovat také Báře, byla to úžasná cesta a moc se těším na další turnaje. Je skvělé, že stále držíme spolu. Chci poděkovat také svému týmu a velké dík chci poslat také domů své rodině: Mami, to je pro tebe, mám vás všechny moc ráda," dodala Siniaková v češtině během slavnostního ceremoniálu.

"Katko, jsem ráda, že spolu hrajeme. Je to naše dlouhá společná cesta. Stále přicházíme na to, jak se zlepšovat a posouvat dál. Těším se na naše další společné zážitky," doplnila Krejčíková. 

"Blahopřeji také soupeřkám. Hrály opravdu dobře a vím, že nás chtěly porazit. Cítím z nich skvělou energii a líbí se mi, jak se prezentují," dodala rodačka z Ivančic, jež má ve sbírce i grandslamové trofeje ze dvouhry (French Open 2021) a smíšené čtyřhry (Australian Open 2019, 2020, 2021).

Vedle vítězství české tenistky získaly šek na 695 tisíc australských dolarů (asi 10,8 milionu korun).


Už potřetí hrály finále jednoho grandslamu poprvé v kariéře, jedinou porážku z osmi finálových duelů utrpěly předloni právě v Melbourne. Loni vyhrály Australian Open jako teprve druhý ryze český pár po Janě Novotné a Heleně Sukové (1990) a o sedm měsíců později na US Open zkompletovaly kariérní grandslam.

Z českých deblistek mají více grandslamových trofejí ze čtyřhry žen jen Novotná (12) a Suková (9). Na pátém místě je s pěti tituly Lucie Šafářová.

Žádná jiná česká dvojice dosud nevyhrála jeden grandslam dvakrát. Krejčíková se Siniakovou to dokázaly už Australian Open, French Open a ve Wimbledonu. V září na US Open tak teoreticky mohou zkompletovat jako čtvrtý pár v historii druhý kariérní grandslam.


Aojamaová se Šibaharovou spolu hrály poprvé po 12 měsících a hned si zahrály první společné finále grandslamu. 35letá vítězka 17 turnajů WTA ve čtyřhře Aojamaová byla je ve finále grandslamu vůbec poprvé v kariéře, 24letá Šibaharová, jež získala všech 8 titulů právě s Aojamaovou, si v něm zahrála už loni ve smíšené čtyřhře na Roland Garros a společně s Nizozemcem Wesleym Koolhofem slavila triumf.

Sympatické japonské tenistky hrály finále podesáté v kariéře a dnes utrpěly první porážky po předchozí sérii osmi vítězství. Nejcennější trofej získaly na podniku WTA 1000 v Miami 2021.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
nedělní výsledky (29. 01. 2023)
• Čtyřhra žen - finále •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Aojamaová/Šibaharová (10-Jap.) 6-4 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
lvicek
Obrovska gratulace holkam! Jedou spolu neskutecne. Byla by parada, kdyby ted vyhraly i tu Pariz!
Reagovat
GaelM
Držet všechny 4 GS najednou, to by bylo něco smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Kozoroh
Paráda holky, jste vynikající pár a legendami deblu! smilesmilesmile
Reagovat
vladka
smilesmile - pěkně jste to daly!
Reagovat
Jan
Gratulace smilesmile Holky mají už ten výskok s pohárem propracovaný smile Je vidět, že už to mohly 6x předtím trénovat.
Reagovat
Liverpool22
smile jo, jo trénovat se musí i výskoky a focení s pohárem smile
Reagovat
com
šuko smile
Reagovat
GaelM
Začínají být holky až moc dobré, dneska jsem v sobě marně hledal nějaké napětí a obavy o výsledek smile Super výkon a potvrzení dominance současnému ženskému deblu. Krok za krokem se zařazují mezi největší legendy a doufám, že jim to spolu ještě dloooouho vydrží smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak ony už mezi legendami nějakou dobu jsou, nenechme se mást věkem...
To, co vyhrály, moc ženských párů nemá.smile
Reagovat
GaelM
Jo jo, rok 2022 byl v tomhle zlomový. Do té doby byly jedním z vícero kvalitních párů co umí vyhrávat, ale zisk 3 GS (a ještě ze tří pokusů) je něco výjimečného.

Kdo ví, čeho se můžeme dočkat letos, jestli holky vydrží zdravé smile

Ono je to taky dost o tom, že spolu vůbec vydržely tak dlouho. V tom jsou (minimálně v dnešní době) unikátní. Většina párů se různě přelévá, mění a končí tak po roce až dvou. KrejSi spolu vyhrávají grandslamy už 10 let a nevypadá to, že by jim brzy měla dojít chuť a motivace smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, to je samozřejmě prvořadé.
Jinak mají holky Golden slam jako jediné se setrami Williamsovými a Shriver a Fernándézsmile Kdyby loni nepřišly o jeden GS, mohly mít i kalendářní, nicméně kariérní mají.smilesmile
Reagovat
tommr
aspon mají pořád o co hrát: letos o kalendářní GS a příští rok o kalendářní Golden GS ... smile
Reagovat
jackiec
Z tohoto výčtu krom sester Williams mají všechny i super slam (GS, OH,TM)smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Jsem si ten Golden slam blbě vyložil.
Takže kromě našich holek mají Super slam už jen 2.smilesmile
Jak k tomu došlo, že W. nevyhrály TM?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a jako deblový tým jsou tím pádem tedy jediné v historii, co Superslam mají.smile
Reagovat
Fandina
super. Velká gratulace a moc velký úspěch. Kačenka hrála úžasně. Bára byla slabší, ale ne tak, aby oba sety celkem v pohodě nevyhrály. Japonky hrály moc dobře, ale KrejSi byly lepší. Moc hezký zápas.
Bylo dost slyšet, jak se holky domlouvali. Před podáním, mezi hrou, dokonce i víckrát, komunikoval spolu hodně. Možná je to ten důvod, že spolu KrejSi hrají tak dobře. Třeba k tomu přispívá i společná řeč.
Gratulace holkám. Moc potěšily.smile
smile
Reagovat
Fandina
domlouvaly
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
George_Renel
Dnes jsem ani chvíli nepochyboval.smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
APELA
Výborný výkon, krásné ráno, stálo zato si přivstat. Dík
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile já si nepřivstal, ale dobrých zpráv po ránu není nikdy dost
Reagovat
tommr
zasloužená výhra našich smile po výborném výkonu. smile Katka byla nejlepší na kurtu a opět potvrdila že je světovou deblovou jedničkou právem. Bára střídala hvězdný okamžiky s lacinejma chybama. Japonky byly hodně nebezpečný a potvrdily že se dostaly do finále zaslouženě ...
KrejSi zahájily sezonu skvěle a pokud spolu vydrží i nadále tak by letos mohly získat kalendářní GS ...
Reagovat
Petra86
Je to pár a od toho je tam ta druhá hráčka, která je chvíli dole zaskočí ta druhá.
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist