Potraviny pro zdraví - které to jsou?

O některých potravinách už dávno víme, že jsou zdravé a že našemu tělu prospívají. Například o pozitivním vlivu ovoce a zeleniny nezapochybuje snad vůbec nikdo. Ale pak jsou tu potraviny, o jejichž účincích často nevíme. A to může být důvod, proč je nekonzumujeme tak často, jak bychom měli.

Nejobvyklejší příklad je maso. U něj víme, že vhodnější než tučná masa jsou ta libová, tedy zejména drůbež. U ryb je to kupodivu zase naopak a u těch mořských se doporučuje konzumovat tučnější, protože mají více omega-3 mastných kyselin. To vše je obecně známé.

Ale pak tu jsou další fakta. Víte například, že když si dáte kuře nebo krůtu (a je úplně jedno, jakou úpravu při vaření zvolíte), zlepší se vám nálada? Je to prokázaný fakt, protože v kuřatech a krůtách je mimo jiné i tryptofan, což je takzvaná proteinogenní aminokyselina, která podporuje tvorbu hormonu serotonin – a ten podporuje dobrou náladu.

Podpořte srdce

Jedním z nejdůležitějších orgánů, který je ale kvůli našemu nezdravému životnímu stylu skoro nejvíc ohrožen, je bezesporu srdce. S nemocným srdcem je život výrazně složitější. Ale kromě například pravidelného cvičení a zdravého stravování jeho kondici můžeme podpořit i tak, že si dopřáváme potraviny, které mu prokazatelně prospívají.

Je to například pšenice nebo olej z pšeničných klíčků – ten prokazatelně pomáhá snižovat riziko infarktu. Stejně pozitivní vliv má i žito, a to zejména díky jeho obsahu draslíku.

Stejně pozitivní vliv má i vysokoprocentní hořká čokoláda, která nám nejen dokáže zklidnit pocuchané nervy, ale podle některých výzkumů i zvládá snížit vyšší krevní tlak a bojuje s cholesterolem – takže chrání srdce.

Silné kosti, větší svaly

Snažíte-li se být v kondici, měli byste se starat nejen o své svaly, ale i o zdraví svých kostí. Pomoci vám může konzumace telecího masa, v němž je nebývale hodně vápníku. Stejné je to i s tvarohem nebo s pitím minerálek. A například takové žampiony zase dobře působí na svaly, protože obsahují velké množství bílkovin.