Proč se někteří lidé rozvádějí a jiní spolu zestárnou?
Ilustrační foto: Ingimage

Proč se někteří lidé rozvádějí a jiní spolu zestárnou?

29. 1. 2023

Šel jsem za kamarádem se domluvit na turistice. Dorazím k brance domu a nad zvonkem je jmenovka jejich dcery, která bydlí nad nimi. Zírám na nové jméno, které tam přibylo. Překvapilo mě to.

Mladí mají 2 děti do 10 let, šikovného kluka a hezkou holčičku. Vždy mě vítají s úsměvem, dnes byly děti zamlklé. Asi milují oba rodiče a chtěly by je mít spolu doma. Vzpomněl jsem si, jak před 10 lety byla dcera zamilovaná do fešáka, kterého si po měsíční známosti rozzářená pyšně vedla na rodinnou slavnost.

Časy se mění. Touha slábne, a jiskření bylo jen na začátku. Prý mají rozdílné povahy, tak šli od sebe. Co vlastně tento argument, který při rozvodu většina lidí uvádí, znamená? Myslím si, že nejsem hloupý, ale na to jsem ještě nepřišel. My se ženou jsme spolu 41 let, přestože jsme každý jiný. Já jsem oheň, ona voda. Osobností jsem extravert, ona introvert. Já velký optimista a ona pesimista. Z 10 možností vidím 7 dobrých a jen 3 špatné. Ona to má naopak. Já se vrhám dopředu, srším nápady, ona mě brzdí a ukazuje mi na rizika. Přidávám ji trochu ze svého sebevědomí. Ano, vzájemně se doplňujeme. To, co jednomu chybí, dostane od druhého. Co nás dnes spolu spojuje? Děti, vnoučata a hezké vzpomínky. Co máme společného? Hodnotový systém a pár zálib, které spolu pořád provozujeme. Po letech jí pořád voním a ráda se mě dotýká. Pokud se na mě nezlobí. Neměla to se mnou ani nemá jednoduché.

Navrhl bych prezidentovi, aby státní vyznamenání dal i obyčejným ženám, které se neobyčejně starají o své muže, děti, za jejich lásku a péči, za krásný domov, kde to to voní láskou a kde jsme rádi. Když nejsme doma, tak jim chybíme a také mají obavy o naše zdraví. Ano, aby vztah dlouho vydržel, tak musí být vytvořeny podmínky. Je lépe když začnete mladí, nové pruty se také lépe ohýbají a potom si na sebe lépe zvyknete. Na startu musíte oba cítit, že vás ten druhý přitahuje, vůně je hlavně pro ženy moc důležitá, roli hraje podobná hodnotová orientace, je třeba mít pár společných zájmů. Zeslábne vášeň, ale zvýší se intenzita lásky. Je nutné vzájemně se pohladit, políbit, obejmout a nadále spolu intimně žít. Už se potom nechováte jako Romeo a Julie, ale můžete si spolu vyrazit na výlet, na hudební skupinu, k moři nebo jen tak poklábosit s přáteli v hospůdce. Pohoupat společně děti nebo vnuky. Když si lezete na nervy, tak se na chvíli od sebe můžeme vzdálit, po vychladnutí se opět sblížit. Také jeden druhému poděkovat. Třeba za oběd nebo drobnou opravu v domácnosti. Pokud je někdo dvakrát i vícekrát rozvedený by se měl hlavně zamyslet nad sebou, co dělá špatně a ne především hledat chyby u druhých!

Muži pozor! Ženy nás neustále sledují, hodnotí, srovnávají, zkoumají a kontrolují. V hlavách jim někdy víří nepříjemné otázky: "Je mi příjemné, když se mě dotýká? Voní mě ještě? Neztratil humor? Nenudím se s ním? Proč leží na gauči a nejde se mnou na procházku"? Otázek je mnoho. Počítejte s tím!

Hlavně musíme neustále na vztahu pracovat, a nepřetržitě spolu komunikovat,. Zejména když se nám něco na druhém nelíbí, tak si to vyříkat. Mnozí lidé si bláhově myslí, že pokud si vymění partnery, tak jejich problémy zmizí. Nikdo není ideální, ani bez chyby, kdo si to myslí, ten lže. Mluvte na sebe, mluvte, někdy to nemá ani řešení, musí se i něco spolknout, ale mělo se jít na kompromis, aby z toho měli oba dva prospěch. Nikdo nesmí prohrát! Dnes se rozvod týká skoro každé širší rodiny, včetně té mojí.
 

rodina rozvod
Hodnocení:
(4.8 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%