Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tvůrci Fulminey o výkonu přes 2.000 koní prosí o peníze na Nürburgring

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Sériový model hybridního hypersportu snad zazáří v červnu, poté tvůrci spočítají charitativní dary a možná vyrazí na Nürburgring. Nová technika by měla být nejrychlejší.

První zmínky o hybridním hypersportu Estrema Fulminea pochází z května předloňského roku. Exkluzivní techniku vystihuje abnormální výkon 1.500 kW alias 2.039 koní ze čtyř elektromotorů. Zrychlení z 0 na 320 km/h je slíbeno pod 10 sekund s dojezdem kolem 520 kilometrů díky originálnímu řešení zásob energie. Použité baterie poprvé v historii kombinují články s pevným elektrolytem a tzv. ultrakapacitory, respektive ultra-kondenzátory.

Po předloňské předpremiéře plné technologických překvapení je italský klenot zpět v centru pozornosti, protože automobilka Estrema poskytla upřesňující fakta k očekávanému odhalení sériového modelu. Funkční placka na baterky by měla oslnit v létě, konkrétně v červnu 2023 výrobce slibuje prvotní seznámení a hned v září se Fulminea vydá na nejtěžší okruh planety.

Papírové předpoklady budou ostře otestovány na Severní smyčce bájného Nürburgringu. Zelené peklo čeká na vývoj charity stejně jako její iniciátoři. Estrema si věří na nový rekord brutálního okruhu, ovšem činovníci budou potřebovat finanční dotaci běžné veřejnosti. Automobilka přes Kickstarter spustila crowdfundingovou kampaň na podporu nákladů spojených s rekordním průletem Nordschleife. Internetová platforma počítá s dobrovolnou podporou ve výši přesahující 107 tisíc dolarů (2,4 milionu Kč).

Kromě financování okruhových radovánek Italové žadoní o spolufinancování natáčeného dokumentu, který zachytí celý příběh od zrození myšlenky po pokoření Nürburgringu. V případě dostatečného rozpočtu diváci poznají výrobní postupy hypersportu rozdělené do devíti epizod předběžně plánovaných na únor až říjen letošního roku. Aktuálně v Modeně probíhají přípravné procesy k možné produkci 61 revolučních jednotek začínajících na ceně 1.961.000 Eur (47 milionů Kč).

Smělé plány doprovází rizika nejen ve formě spoléhání na dary veřejnosti. Výrobce počítá s překážkami za splněním plánů. „Jako start-up víme, že nemusíme být schopni dokončit prototyp Fulminey a zvládnout pokus o rekord. Ale také víme, že jsou šance na úspěch velké díky našemu talentu, naší vášni a našim zkušenostem. Ještě nevíme, jestli náš příběh bude mít šťastný konec, pojďme to společně zjistit,“ uvádí doprovodný text na Kickstarteru.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

31. 1. 2023 22:13
Re: Komedianti
Svet sa v riť obracia. Resp. už sa obrátil.
Avatar - speedfred
29. 1. 2023 11:19
Komedianti
Vyvijam auto na ktoré nemám €€€ a ešte prosím o peniaze na povozenie sa po NS.
Tiež som založil nadáciu “Porsche do každej rodiny” tak prosím o príspevky. Prvá rodina bude ale moja, toť podmienka.