Britské zdravotnictví nahlodalo už i Roda Stewarta

0
1699
roda_stewarta
Foto: Merriweather Post Pavilion

Zkušenosti lidí s britským zdravotním systémem přiměly zpěváka Roda Stewarta k telefonátu do pořadu Sky News. V něm uvedl, že konzervativci by měli vedení země předat labouristům. A nabídl úhradu několika vyšetření.

Do pořadu osmasedmdesátiletý Rod Stewart zatelefonoval ve chvíli, kdy doma stavěl svůj oblíbený model železnice. K hovoru ho přiměly příběhy lidí popisujících i měsíce trvající objednací lhůty na běžná zdravotní vyšetření. Například na radiologické rentgeny.

Situaci v britském veřejném zdravotnictví [National Health System, NHS] Rod Stewart v telefonátu označil za směšnou. Uvedl, že tento týden navštívil soukromou zdravotní kliniku, která zela prázdnotou.

„Zatímco pacienti odkázaní na NHS umírají, protože se včas nedostanou k běžným vyšetřením,” řekl v živém vysílání.

Následně vyslovil nabídku na úhradu dvaceti skenů, aby udělal alespoň něco dobrého pro britské pacienty.

„Pokud mě následují další lidé, budu jen rád,“ dodal britský poprockový zpěvák, jehož majetek se odhaduje na 190 milionů liber [cca 5,15 mld. Kč].

Rod Stewart: Sestry toho nežádají mnoho

Britské veřejné zdravotnictví se v posledních měsících ocitá v krizi. Miliony pacientů čekají na přijetí v nemocnicích. A velmi dlouho trvá i přijímání pacientů v akutních stavech.

V prosinci například na pohotovostní ošetření muselo v Anglii déle než dvanáct hodin čekat 54 tisíc lidí. Na příjezd sanitky čekali lidé s potížemi, jako je infarkt nebo mrtvice, v průměru déle než 90 minut.

Ve zmíněném televizním pořadu Rod Stewart řekl, že britský systém zdravotnictví vyžaduje transformaci za miliardy a miliardy liber. Zdravotní sestry, jež v posledních měsících v Británii stávkovaly a avizují další stávky kvůli platům podle něj nežádají zas tak mnoho.

„Ubohé sestry, jsem na vaší straně,“ dodal Stewart, který patří mezi desítku nejbohatších lidí v britském hudebním průmyslu.

V Británii se do stávky zapojilo 100 tisíc zdravotních sester

V roce 2019 Stewart veřejně prohlásil, že tři roky tajně bojoval s rakovinou prostaty. Nemoc se mu podařilo porazit hlavně díky její včasné diagnostice, dodal.

Konzervativní strana Roda Stewarta

V diskuzi o příčinách špatného fungování britského zdravotnictví Rod Stewart vyzval konzervativní vládu, aby odstoupila a uvolnila místo opozičním labouristům.

„Já osobně jsem byl dlouho toryem, konzervativcem. Ale myslím, že tato vláda by teď měla odstoupit a předat to Labouristické straně, toto je srdcervoucí,” řekl s tím, že za celé roky neviděl Británii v tak špatném stavu.

„Změňme tuto zatracenou vládu,” poznamenal s dodatkem, že dlouhé roky volil konzervativce.

Británie v řešení kolapsu zdravotnictví využije inovace

Labouristé jeho spontánní výzvu v živém vysílání uvítali. Jeden labouristický zdroj BBC řekl, že strana pod vedením Keira Starmera „konečně dává celé zemi Reason To Believe“. Což je název písně Roda Stewarta z roku 1971. Konzervativní strana v čele s premiérem Rishi Sunakem uvedla, že politický zásah Roda Stewarta nebude komentovat.

Rod Stewart již dříve kritizoval odchod Británie z Evropské unie. Španělskému listu v roce 2021 řekl, že odchod z unie byl „obrovská chyba a země si to uvědomuje příliš pozdě“.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here