Olej nikdy nesmíte dát na tato místa. Češi to ale neví a ohrožují tak své zdraví

I když jsou kupujete kvalitní oleje, stále podléhají datu spotřeby a mohou se zkazit, pokud je neuskladníte v ideálních podmínkách. Zjistěte, jak prodloužit životnost olejů a co dělat s těmi, které jsou už za svou dobou spotřeby.

Jak správně skladovat olej

Aby byly oleje stále kvalitní a neztratily své vlastnosti, je důležité zajistit jejich správné skladování. To platí pro všechny druhy rostlinných olejů, ať už se jedná o olivový, řepkový, avokádový, kokosový nebo slunečnicový olej. Špatné skladování může způsobit, že olej předčasně ztratí svou chuť, vůni a obsah důležitých živin.

Ideální podmínky skladování však umožní, aby zůstal svěží, a plný zdravých tuků a antioxidantů. Proto je důležité zvažovat, kam a jak olej skladovat.

Uchovávejte ho v chladu a temnu

Pro uchování kvalitních olejů je důležité najít místo, kde není světlo. Vhodné je skladování v tmavých nebo keramických lahvích s těsným uzávěrem. Dále je důležité dbát na teplotu a vzduch. Olej by měl být skladován v chladu a vzduchotěsné nádobě, aby nedocházelo k kontaktu s kyslíkem, který má negativní vliv na chuť a trvanlivost oleje. Je důležité olej neotevírat a nezavírat příliš často.

Foto: Shutterstock

Neuchovávejte olej příliš dlouho

Pokud jste narazili na výhodnou slevu na olej, mějte na paměti, že byste ho měli spotřebovat do tří měsíců po otevření. Je důležité si spočítat spotřebu oleje u vás doma a podle ní se rozhodnout, kolik oleje byste měli koupit. Není výhodné koupit velké množství oleje, který byste nestihli spotřebovat do tří měsíců, protože by se vám mohl znehodnotit.

Co s nevyužitým olejem?

Když se vám olej podaří spotřebovat, nebo se znehodnotí, nevylévejte ho do odpadu nebo do toalety. Raději olej recyklujte. Existuje několik možností, jak toho dosáhnout –některé obce mají sběrná místa, kam můžete nastřádaný olej vylít.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments