Nekupujte zázvor v obchodě. Doma si vypěstujete lepší, díky tomuto bude 3x silnější a účinnější

Pokud jste fanoušky zázvoru, můžete si ho vypěstovat snadno sami. Zázvor se dá pěstovat i v bytě, stačí si uvědomit, že pochází z tropických oblastí, tudíž potřebuje teplo, vlhkost a dostatečné množství vody.

Jak začít s pěstováním zázvoru – semena, sazenice nebo kořen

Pokud se rozhodnete pěstovat zázvor, máte na výběr mezi pěstováním ze semen, sazenic nebo kořenu. Pěstování ze semen nebo sazenic je výhodnější než pěstování z kořenu z obchodu, protože kořen z obchodu může být ošetřen inhibitory růstu, které brání klíčení. Přesto se však i z kupovaného kořenu dá vypěstovat úroda. Stačí kořen před pěstováním namočit přes noc do vody. Tímto způsobem se inhibitory z kořene vylouhují.

Jak pěstovat zázvor z kořene – krok za krokem

Chcete-li pěstovat zázvor z kořene, zvolte si zdravé buclaté kořeny s viditelnými nazelenalými oky. Ty poté nařežte na požadované velikosti kousků, velké cca 2,5 až 3,5 cm se dvěma výstupky, tzv. “očima”. Z jednoho oddenku lze vypěstovat několik rostlin.

Poté nechte kusy zázvoru na suchém místě po dobu několika dní, aby se na místě řezu vytvořil ochranný film. Ten zabrání plesnivění kořene a sníží riziko přenosu infekce. Až se na kořenu objeví ochranný film, je oddenek připraven na výsadbu.

Foto: Shutterstock

Správná výsadba zázvoru pro úspěšné pěstování

V první řadě připravte správnou půdu. Ta by měla být směsí klasické půdy a kvalitního kompostu, který ji obohatí o živiny a zajistí dobré odvodnění. Je důležité také zkontrolovat pH půdy, zázvor preferuje kyselé prostředí, jako například borůvky. Můžete přidat rašelinu nebo zkontrolovat pH pomocí lakmusového papírku. Ideální pH by mělo být mezi 6,1-6,5.

Květináč by měl mít hloubku alespoň 30 cm. Oddenky zasaďte cca 5-10 cm hluboko, s 20cm rozestupy. Až tři oddenky by mohly být umístěny do velkého květináče, s “oky” směrem nahoru. Umístěte zázvor na teplé místo, ale ne přímo na slunce. Je důležité ho pravidelně zalévat, ale ne příliš, aby nedošlo k hnilobě kořenů nebo přeschnutí hlíny. Hlínu občas zkontrolujte prstem. Díky tomu si brzy pochutnáte na skvělém domácím zázvoru.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments