Hlavní obsah

Dánsko - Francie 34:29Dánští házenkáři jako první tým v historii potřetí za sebou vyhráli MS

Aktualizováno

Dánští házenkáři jako první tým v historii potřetí za sebou vyhráli mistrovství světa. Ve finále ve Stockholmu porazili Francii 34:29 a oplatili jí porážku z duelu o zlato na předloňských olympijských hrách v Tokiu. Ke všem třem titulům z let 2019, 2021 i letos dovedl Dány trenér Nikolaj Jacobsen. Bronz obhájili Španělé.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Dánští házenkáři se radují z třetího titulu mistrů světa v řadě.

Článek
Fotogalerie

Dánové, kteří za celý turnaj ztratili v devíti zápasech jediný bod za remízu s Chorvaty, dnes před více než 23 tisíci diváků ani jednou neprohrávali. V první půli vedli až čtyřgólovým rozdílem, ale Francouzi, do jejichž sestavy se vrátil Nikola Karabatic, do přestávky stáhli manko na jediný gól.

Hned po pauze šestinásobní světoví šampioni vyrovnali, ale Seveřané znovu odskočili a tentokrát už vedení nepustili. Deseti brankami se na výhře Dánů podílel nejlepší střelec zápasu Rasmus Lauge Schmidt, jehož vydatně podporovali Simon Pytlick a Mathias Gidsel. Naopak nejlepší kanonýr historie MS Mikkel Hansen se trefil jen jednou a Karabatic, jenž usiloval o rekordní páté zlato, vyšel střelecky naprázdno.

Několik důležitých zákroků si ve druhé půli připsal náhradní brankář Kevin Möller. Hvězdný Niklas Landin se do branky vrátil za stavu 32:29 a chycenou sedmičkou odstartoval dánské oslavy.

V utkání o třetí místo porazilo Španělsko spolupořadatele turnaje Švédsko 39:36 a obhájilo předloňský bronz. Švédové ve Stockholmu vyhráli první poločas o čtyři góly, ale Španělé po přestávce skóre otočili.

Domácím chyběla tradiční opora Jim Gottfridsson, který si ve čtvrtfinále proti Egyptu zlomil ruku. Před více než 20 tisíci diváků jej sice devíti brankami zastoupil křídelník Hampus Wanne, na druhé straně ale zaznamenal stejný počet gólů pivot Adria Figueras.

Španělé smazali čtyřbrankové manko krátce po změně stran a brzy sami získali náskok. Obhájci stříbra Švédové si šanci na vyrovnání sami zkomplikovali chybným střídáním v závěru, po kterém přišli o početní výhodu.

Mistrovství světa házenkářů ve Švédsku a Polsku:
Finále:
Dánsko - Francie 34:29 (16:15)
Nejvíce branek: Lauge Schmidt 10, Pytlick 9, Gidsel 6 - Remili 6, Mem 5, M. Richardson 4/4.
O 3. místo:
Španělsko - Švédsko 39:36 (18:22),
o 5. místo:
Německo - Norsko 28:24 (16:13),
o 7. místo:
Egypt - Maďarsko 36:35 po druhém prodl. (31:31, 28:28, 17:11).

Reklama

Související témata: