Hlavní obsah

Strachová: Mikaela je pojetím a stabilitou jinde. Stovka? Může to dokázat

Rekord Mikaele Shiffrinové ještě nepatří, ale i podle Šárky Strachové je jen otázkou času, kdy na svou 86. výhru ve Světovém poháru dosáhne. A bývalá mistryně světa a olympijská medailistka Američance prorokuje ještě mnohem vyšší cifry.

Foto: David Taneček, ČTK

Mikaela Shiffrinová bude na Špindlerův Mlýn vzpomínat ráda.

Článek

„Začala jsem ji registrovat ještě, než naskočila do Světového poháru. Vyhrála závody v Coloradu a říkalo se, že tam je dobrá nastupující Američanka. Pak už začala jezdit svěťák a v 17 letech vyhrála mistrovství světa.

I oko lajka vidí, že i když její soupeřky sjedou velmi dobrou jízdu, Mikaela je často ještě o level jinde svým pojetím a stabilitou. Sice riskuje, ale má výbornou rovnováhu mezi mírou rizika a dokonalou technikou.

Má to celou dobu pod kontrolou, ví, kde může ubrat, tím je před ostatními. Nemyslím, že by Petra Vlhová byla horší slalomářka. Mikaela je teď na vrcholu sil a Petra se trápí, je trochu zatažená, což se projeví na jízdách. Ale technicky má na to Mikaelu porazit.

Byly i sezony, kdy za Mikaelou zaostávaly slalomářky ještě víc, každý závod vyhrávala o sekundu až dvě. Což pro ně bylo na jednu stranu frustrující, na druhou ohromná motivace, když vidí, kam se dá posunout v technice. Ani Mikaela nezajede všechny úseky nejrychleji. Ale ostatním se povede jedno nebo druhé kolo, či jen některé úseky, ona je stabilní.

Vždycky byla silná v hlavě. Samozřejmě má za sebou pády a nepříjemné zkušenosti, které každému z nás přináší život v různých podobách, ale když k tomu přistoupí tak, že se zvedla a jde dál, tak ji to ve finále mohlo posílit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mikaela Shiffrinová při nedělním slalomu ve Špindlerově Mlýně.

Jestli může vyhrát i sto závodů? Určitě může. Má před sebou celou řadu sezon, vypadá, že ji lyžování baví, nechce končit, i když by si mohla říct, že už má splněno, až překoná Stenmarka. Když si udrží nadšení, je nezastavitelná. Ale samozřejmě není robot, může mít období, kdy se jí nebude dařit, viz loňská olympiáda.

Oproti Lindsey Vonnové, která se snažila v závěru kariéry rekord dohnat a bylo vidět, že už jí to nešlo ani zdravotně, vypadá Mikaela v pohodě. Má před sebou minimálně jeden další olympijský cyklus.

Navíc umí zajet všechno, i když neobjíždí všechny závody. A univerzálů je čím dál méně, zvlášť mezi klukama. U žen se jich ještě pár najde, ale i vzhledem k tomu, že kombinace ve Světovém poháru končí, jich ubývá. Je to náročné na trénink, organizaci, na všechno..."

Reklama

Související témata: