Zdeněk Pohlreich je rád, že je po prezidentských volbách. S růstem cen se asi budeme muset naučit žít, povzdechl si

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 1. 2023

Loňský rok se Česko muselo vyrovnat s řadou nepříznivých ekonomických jevů, což přetrvává. Do života českých domácností zasáhla nemile nejen inflace, válka na Ukrajině, ceny energií, ale zejména drahota v podobě růstu cen u potravin. To se dotýká i české gastronomie. Na chvíli na ekonomickou nepřízeň dala zapomenout prezidentská volba, ve které uspěl generál ve výslužbě Petr Pavel (61). Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila legendu české gastronomie Zdeňka Pohlreicha (65), jak se nejen na výsledek volby hlavy státu, ale obecně drahotu v Česku dívá. Z jeho slov vyplynulo, že je dobře, že už je rozhodnuto, ohledně růstu cen je to složitější, uvedl.

Novým prezidentem po Miloši Zemanovi se stane generál ve výslužbě Petr Pavel (61). Ve finále prezidentské volby porazil s 58,32 procenta hlasů bývalého premiéra Andreje Babiše (68). Pro Pavla hlasovalo téměř 3,36 milionu lidí, tedy zhruba o 960.000 více než pro Babiše. Pavel vyhrál ve většině krajů a v zahraničí, Babiš uspěl v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

"Mám z voleb jeden jediný pocit, že jsem rád, že už to skončilo," uvedl na dotaz redakce ŽivotvČesku.cz Zdeněk Pohlreich, který se v posledních letech postaral o pozvednutí české gastronomie a s nadsázkou řečeno zachránil poměrně velké množství žaludků tuzemských strávníků.

Pak je tu ale drahota, která souvisí s ekonomickou situací země. Průměrná míra inflace v roce 2022 dosáhla podle ČSÚ výše 15,1 procenta. Šlo o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku samostatné České republiky. Vyšší byla jen v roce 1993, a to 20,8 procenta. Ceny zboží minulý rok v součtu vzrostly o 16,8 procenta a ceny služeb o 12,3 procenta.

"Drahota se projevuje asi všude. Ceny se mění a neustále stoupají. Musíme se s tím naučit žít. Nic jiného s tím asi nepůjde dělat," povzdechl si slavný šéfkuchař na dotaz redakce ŽivotvČesku.cz s tím, že snad bude podle predikcí ekonomů postupně inflace klesat s tím, že snad druhá polovina letošního roku bude příznivější.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.