František Ringo Čech musel být hospitalizován. Postihnout ho měla mozková příhoda

František Ringo Čech
František Ringo Čech
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 1. 2023

František Ringo Čech (79) musel být podle pořadu o celebritách Showtime hospitalizovaný. Sdělil to televizi Prima jeho syn Michael Čech (56) s tím, že otec musel být převezen do nemocnice Na Homolce. Důvodem je mozková příhoda. Pro redakci ŽivotvČesku.cz se nedávno vyjádřil bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (45), který si stejným onemocněním prošel.

"Syn Františka Ringo Čecha nám potvrdil, že jeho tatínek byl teď ve večerních hodinách převezen do nemocnice Na Homolce s mozkovou příhodou," stálo ve sdělení pořadu Showtime. Není to poprvé, kdy se Ringo Čech potýká se stejně vážnou zdravotní komplikací. Před třemi lety se tak stalo poprvé, a to v době, kdy byl v Rakousku.

Boj o život před dvěma lety sváděl i někdejší protokolář Jindřich Forejt, který byl s mozkovou příhodou hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Motole. Pro ŽivotvČesku.cz se ohledně svého zdraví před časem vyjádřil - z jeho slov vyplynulo, že rozhodně nejde o jednoduchou zdravotní komplikaci.

"Nejde to tak silně vzhůru, jak bych chtěl. Stále rehabilituji a je tam pořád zlepšující se tendence. Jde to tedy pomalu, ale jde to," řekl tehdy pro ŽivotvČesku.cz Jindřich Forejt.

Pokud jde pak o statistiku, v roce 2021 (poslední dostupná data v rámci ČSÚ) bylo třetí nejčastější příčinou úmrtí právě cévní onemocnění mozku - lidově řečeno mrtvice (pět procent). Nejčastěji umírali lidé na covid-19, a to ve věku 60 až 79 let, kde byl příčinou úmrtí u více než pětiny. Druhou nejčastější příčinou úmrtí byla ischemická choroba srdeční (13 procent), při níž srdce přes tepny zúžené usazováním tuků nedokáže čerpat dost krve a postupně odumírají jeho části.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.