Jmenování předsedy Ústavního soudu ještě zvážím, říká končící prezident Zeman v rozhovoru pro ČT

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem (zdroj: ČT24)

Dosluhující prezident Miloš Zeman uvedl, že stále zvažuje, že do konce svého mandátu přece jen ještě jmenuje nového předsedu Ústavního soudu. Dodal, že prý čeká na výsledky právní expertizy, současnému předsedovi přitom končí funkční období až v srpnu. S budoucím prezidentem Petrem Pavlem se plánuje ještě před koncem svého mandátu setkat, očekává ale, že iniciativy se jako první chopí jeho nástupce. Uvedl to v krátkém rozhovoru pro Českou televizi, který s hlavou státu vedl den po prezidentských volbách redaktor Richard Samko.

Je den po volbách. Když jste volil v prvním kole, zmínil jste, že byste si přál, aby byl prezidentem politik. Lidé si ale zvolili muže z lidu. Jste zklamaný? 

Já jsem hrozně rád, že jsme v demokratické společnosti, a ta se vyznačuje především svobodnými volbami. Když jsem byl poprvé na politickém veřejném projevu v listopadu 1989 na Letenské pláni, tak jsem svůj projev skončil slovy: „Chceme svobodné volby.“ Popřel bych tedy sám sebe, kdybych teď nerespektoval výsledek svobodných voleb. 

Ale přál jste si politika, protože má podle vás větší zkušenosti. Prezidentem nebude Andrej Babiš. Mrzí vás to? 

Neřekl bych, že mě to mrzí. Veřejně jsem svoje výhrady uplatnil. Nebyly to ale osobní výhrady, byla to tvrzení, že prezident je vlastně vrcholný politik a má proto mít politickou kvalifikaci. To je vše. 

Má ji i pan Petr Pavel? 

Vzhledem k tomu, že se politikou předtím nezabýval, tak asi ne. 

A vyjednávací schopnosti? 

Ty určitě má, protože jak sám říkal, velel v NATO a musel vyjednávat s asi třiceti členskými zeměmi. 

Setkáte se společně? Máte to už nějak naplánované? 

Samozřejmě jsem mu poslal gratulaci a když se mě moderátor Primy zeptal, jestli se s ním chci setkat, tak jsem říkal, že samozřejmě rád uvítám naše setkání. 

Budete vy nebo vaše kancelář tuto schůzku iniciovat? 

Myslím si, že iniciace je v tomto případě na straně nového prezidenta. 

Měl by podle vás Andrej Babiš zůstat dál v politice, být v Poslanecké sněmovně a být předsedou strany ANO? 

O tom v příštích parlamentních volbách rozhodnou jeho voliči a dnes členové hnutí ANO. Osobně se domnívám, že zůstane. 

Přál byste si to taky?

Je to výrazný politik a výrazných politiků máme v České republice stále ještě poměrně málo. 

Co vás ještě čeká do 9. března, kdy dojde k inauguraci Petra Pavla? 

Jak víte, dnes odlétám do Srbska. Ze zahraničních návštěv se přirozeně přijedu rozloučit na Slovensko, a jinak běžné prezidentské povinnosti. 

Budete využívat ještě další pravomoce, které máte? 

Samozřejmě narážíte na otázku jmenování předsedy Ústavního soudu. Vím a uvažuji o tom. Jak už jsem veřejně říkal… i když všichni, se kterými jsem mluvil, a jsou to špičkoví právníci, říkají, že na to prezident má právo, tak z důvodu předběžné opatrnosti, jak říkají ekologové, jsem si nechal udělat ještě jednu právní expertizu, a podle ní se rozhodnu. 

Ještě tedy rozhodnutý nejste? 

Řekl bych, že do jisté míry ano, ale předběžná opatrnost je na místě. 

Takže byste k tomu přistoupil, nebo nepřistoupil? 

Já jsem vám teď pane redaktore Samko vysvětlil, že čekám ještě na jednu expertizu a podle toho se rozhodnu. 

„To nejhorší, co mě čeká“

Čeká vás stěhování… 

To je to nejhorší, co mě čeká. 

Je to v nějaké fázi? 

Do mého nového domu se naváží nábytek. O to se stará moje paní, protože já jsem, jak vidíte, nepohyblivý. No a až tam bude ten nábytek, tak se přestěhuji. 

Bude pokračovat nadace fondu Miloše Zemana a Ivany Zemanové? 

Myslím si, že v každém případě bude pokračovat spolek, který se jmenuje Přátelé Miloše Zemana. Zatím ta nadace byla dotována ze sponzorských darů a já do ní odváděl 60 tisíc korun měsíčně. Teď se samozřejmě uvidí, jak to půjde dál. 

Plánujete zřídit vlastní knihovnu po vzoru Václava Havla nebo něco takového? 

Myslím, že velmi malou kancelář asi mít budu. Bude sloužit jako místo setkávání pro lidi, kteří mě z vlastní vůle budou chtít navštívit. 

Budete aktivní v politických komentářích? Budete chtít veřejně promlouvat?

Když mě nějaký novinář požádá, abych vyjádřil svůj názor na nějaké téma, tak vzhledem k mé pověstné lásce vůči novinářům mu možná vyhovím, ale v žádném případě to nebudu dělat aktivně. 

Musím se zeptat na informace médií, kterou zmiňoval například Deník N. Požádal jste pana premiéra o abolici pro vaše nejbližší spolupracovníky? 

Na to jsem už dvakrát nebo třikrát odpověděl. Řekl jsem, že podle nízkonákladového Deníku N jsem pana premiéra požádal o abolice ve dvou případech. Byla to skartace nějakých materiálů v Kanceláři prezidenta republiky. A pak to byly nějaké věci kolem BIS. Zaprvé jsem ani v jedné z těchto věcí pana premiéra o abolici nepožádal a zadruhé musíte sám uznat, že například skartace kancelářských materiálů není věc, kterou by se měl zabývat prezident republiky. 

Co vám bude chybět, až odejdete z úřadu prezidenta? 

Pokud jde o kontakt s lidmi, tak ten si snad v nějaké, byť omezené míře, zachovám. A právě proto si myslím, že mi nebude v zásadě chybět nic. 

Jste nyní spokojený?

Ano, jsem nyní spokojený proto, že jsem se uzdravil. Sám jste na začátku našeho rozhovoru, než jste zapnuli kameru, řekl, že vypadám mimořádně dobře a já vám za toto uznání děkuji. 

Co jiného, než vám ještě popřát zdraví. 

Víte, v mém věku si uvědomíte, že to zdraví už je nejcennější hodnota.