Zelenskyj, McCarthy, Allen a Obamová: Plány nakladatelství Argo na rok 2023

Nakladatelství Argo vydalo v loňském roce 181 titulů, z toho 37 knih českých autorů včetně tří debutů, 28 odborných a populárně naučných titulů, 13 dětských knih a 17 komiksů.

Knihy z Arga loni získaly ty nejprestižnější ceny: Cenu Magnesia Litera (Marka Míková: Kabát a kabelka), mimořádnou tvůrčí prémii, jež se uděluje v rámci Ceny Josefa Jungmana za překlad (Michala Marková za Hilary Mantelovou), prémii Tomáše Hrácha pro Alenu Snelling za překlad knihy Edwarda Careyho Malá, tvůrčí prémie (Marta Bartošková překlad z islandštiny – Ženská na 1000 stupňů Hallgrímura Helgasona a Petr Komers překlad z vietnamštiny Když není král Nguyen Huy Thiepa), nejvyšší ocenění dětských knih, Zlatou stuhu, dostala v překladové kategorii Marta Bartošková za Truhlu času Andri Magnasona. 

Nejzajímavější tituly plánované na 1. polovinu roku 2023

Petra Hůlová: Nejvyšší karta (vyjde v půli března)

Spisovatelka Sylvie Novak se na prahu padesátky ohlíží za svou úspěšnou kariérou angažované autorky a reflektuje svůj komplikovaný osobní život. Petra Hůlová román sama označuje za svoji dosud nejlepší knihu. „Je to přiznaná autofikce, prostřednictvím své hrdinky bilancuji události, které se mi staly, i když ne nutně ve stejné podobě, řada postav má reálný předobraz, možná trochu víc než v mých předchozích knihách.“ 

Jakub Szántó a další: Putinova válka. Ukrajinská kronika zpravodajů ČT (vyjde v půli března)

Desítka zpravodajů ČT sepsala unikátní válečnou kroniku největšího evropského konfliktu od druhé světové války. „Pokusili jsme se dát reflexi konfliktu na Ukrajině, který nás velmi zasáhl, širší rozměr než umožňuje televizní zpravodajství – zasadit ho do širšího kontextu a zároveň ho sledovat kontinuálně delší dobu, což kniha umožňuje“, říká Jakub Szántó.

Volodymyr Zelenskyj: Poselství z Ukrajiny

Ukrajinský prezident od 24. února loňského roku ve svých plamenných, výtečně vystavěných a bravurně přednesených projevech hájí právo na svobodu, národní svébytnost a nezávislost, burcuje svědomí státníků a vyzývá k podpoře Ukrajiny. Do knihy je vybral sám Volodymyr Zelenskyj a knihu opatřil působivým úvodem, v němž se zamýšlí nad tím, co se o sobě a o Ukrajině dozvěděl od začátku invaze. „Jeho projevy člověk hltal každý den po invazi, dodnes se na ně dívá se zatajeným dechem, on dokáže své projevy prezentovat velice přesvědčivě. Bál jsme se ale, že papír ty texty neustojí, že nebudou fungovat bez jeho přednesu. A byl jsem v milém šoku, že fungují i na papíře, že těch 160 stran je překvapivě působivá knížka“, řekl redaktor knihy Petr Onufer.

Cormac McCarthy: Pasažér

Po dlouhých šestnácti letech se žijící klasik americké literatury vrací na scénu s novým dílem. Záchranář Bobby Western v roce 1980 nachází vrak čerstvě potopeného letadla, v němž však schází pilotova taška, černá skříňka a desátý pasažér. Stává se tak nechtěným svědkem událostí, které se pro něj posléze stávají velkou hrozbou.

Mohamed Mbougar Sarr: Nejzasutější vzpomínka na lidi

Mladý senegalský spisovatel se vydává po stopách tajemného autora ztracené skandální knihy do nedávných temných dob kolonialismu a holocaustu. „Sarr je mladý senegalský autor píšící francouzsky a za tuto, knihu dostal ve svých jednadvaceti letech Goncourtovu cenu, což je naprosto nevídané. Hrdina je silně autobiografický, kniha zmiňuje řadu autorů, kteří pocházejí z různých částí světa. Pohledem na osudy jednotlivců pak prosakují velké dějiny, které je často úplně rozvrátí,“ říká překladatelka knihy Anežka Charvátová.

Jan Novák, Lubomír Kaválek: Rozehraný život

Paměti jednoho z největších českých šachistů, jehož kariéra začala slibně v Československu, ale vyvrcholila v USA, kam odešel po okupaci v roce 1968. Literární formu, čtivou a vtipnou, dal jeho memoárům Jan Novák, který se s ním dlouho přátelil. Lubomír Kaválek zemřel v roce 2021.

Woody Allen: Stav beztíže

Pátá sbírka humoristických próz v překladu dvorního překladatele Michaela Žantovského. Typický Woody Allen, jak ho mají všichni rádi.

Tomáš Peřina, František Skála: Tam uvnitř něco je

Imaginace Tomáše Petřiny umocněná výtvarným projevem Františka Skály aspiruje na knižní titul pro celou rodinu, nejen pro nebojácné děti, ale i jejich cynické rodiče.

Michelle Obamová: Světlo v nás: Jak si poradit v nejisté době (vyjde na podzim 2023)

Bývalá první dáma USA a úspěšná autorka knihy Můj příběh nabízí čtenářům nové příběhy a bystré postřehy na téma změn, výzev a moci včetně svého přesvědčení, že když se rozsvítíme pro ostatní, osvětlíme tím bohatství a potenciál okolního světa. Vychází se svých zkušeností matky, dcery, manželky, přítelkyně a první dámy. Se svým typickým humorem, otevřeností a porozuměním se zabývá i genderovými, rasovými a dalšími společenskými otázkami.

Celý ediční plán nakladatelství Argo na první polovinu roku 2023 zde: argo.cz/edicni-plany

You may also like...