V sobotu divadlo představí komedii Třináctkrát za svědka

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru v čele se Zdeňkem Trčálkem napsal Jan Šotkovský.

Zdeněk Trčálek jako Adam se svými kolegyněmi

Zápletka očekávané novinky je poměrně jednoduchá. Čerstvý čtyřicátník Adam – single, zdvořilý, kultivovaný, introvertní a v kolektivu oblíbený muž je asistentem režie v České televizi Brno. Jednoho dne zjistí, že má zvláštní vlastnost – při castingu filmu přesně vidí, kterým párům to spolu bude klapat a kterým ne, a tak je dá pro účely natáčení dohromady. Když nějaký čas po dokončení filmu začnou Adamovi od vybraných párů chodit pozvánky na svatbu, pokusí se použít svůj dar i na svou tajnou lásku, sebevědomou pražskou režisérku Terezu. Dokáže ji přesvědčit, že jejich srdéčka buší pro sebe?

I kolegové Shakespeare a Molière psali pro konkrétní divadlo,směje se autor

Jan Šotkovský je respektovaný autor, dramaturg Národního divadla Brno, zakladatel divadla Buranteatr a docent JAMU. Spolupráce se Slováckým divadlem ho těší a má z ní radost.

„Jaké bylo prvotní zadání od divadla si popravdě nepamatuju, rovnou jsem totiž uměleckému šéfovi divadla a zároveň režisérovi Lukáši Kopeckému, který za mnou s nabídkou přišel, vyprávěl jednu historku, kterou jsem měl v plánu zpracovat. A on ten nápad rovnou ‚koupil',“ prozrazuje autor.

„Jinak jsem hru psal už s víceméně jasným obsazením, tedy přímo pro Zdeňka Trčálka, ale to beru spíš jako výhodu než omezení. Jsem obecně zvyklý psát pro konkrétní divadlo, konkrétní prostor a konkrétní herce a nejsem si úplně jistý, jestli bych to vůbec uměl jinak. Ostatně - abych si chvíli honil triko - kolegové Shakespeare a Molière to nedělali jinak,“ směje se Jan Šotkovský.

Světová premiéra romantické komedie Třináctkrát za svědka proběhne ve Slováckém divadle v sobotu 4. února. Další reprízy jsou naplánovány na 6., 7., 9. a 25. února a vstupenky jsou k dispozici na webu a v pokladně divadla.