Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

17 let od vraždy Františka Mrázka (†47): Smrt „šéfa podsvětí“ byla dílem profesionála

  • Autor: VaB,vet - 
    30. 1. 2023
    09:30

    Před 17 lety zastřelil dosud neznámý nájemný vrah v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka veksláka a údajného šéfa podsvětí Františka Mrázka (†47). Vražda nebyla dodnes objasněna. Kolem podezřelého mafiána se tehdy ztrácelo množství lidí, spousta z nich byla zavražděna.

  • 1.Podezřele mnoho mrtvých

    14 vražd a až 35 podezřelých úmrtí. Tolik mrtvých se za posledních více než 20 let točí kolem jednoho jména – Františka Mrázka. Ten je jakožto jedna z hlavních osob spojován s tehdejším českým podsvětím. Policejní tým Tempus se v roce 2016 pokusil některé tyto případy objasnit.

    Impulsem pro otevření případů byla vražda Antonína Běly (†52), kterého dva neznámí pachatelé 14. dubna roku 1996 zastřelili několika dávkami ze samopalu před jeho vilou v Úvalech u Prahy. Tempus po 20 letech, pár týdnů před promlčením vraždy, zadržel dva podezřelé. Šlo o expolicisty z Útvaru rychlého nasazení (URNA) Pavla Š. a Jána K. Soud je ale kvůli nedostatku důkazů zprostil obvinění a na státu pak ještě oba vysoudili stovky tisíc jako odškodnění.

    Antonín Běla Antonín Běla | Karel Kopáč, archiv

  • 2.Vražda Františka Mrázka

    Hlavním průsečíkem podezřelých úmrtí se stala smrt samotného podnikatele Františka Mrázka (†47). Před soudem se ocitl také jeho pozdější bodyguard Pavel Š. Ten ale veškeré spojení s vraždami odmítal a nikdy nebyl odsouzen. Mrázka zastřelil zřejmě nájemný vrah ve středu 25. ledna roku 2006 na parkovišti před sídlem jeho společnosti v Durychově ulici v pražské Lhotce. Tehdy byl jednou z hlavních postav českého podsvětí. Mrázek přežil už jeden pokus o vraždu z roku 2002, od té doby pak jezdil v opancéřovaném vozidle. Ani to ho však nezachránilo.

    Napodruhé byl vrah vyzbrojený odstřelovací puškou, Mrázka zasáhl jednou ranou do srdce. Podnikatel byl na místě mrtvý. Ani po sedmnácti letech se policii nepodařilo zjistit, kdo za jeho smrtí stál. Jestli to byla akce jednotlivce, pomsta, či akce podsvětí.

    Video  Kmotr František Mrázek – nekorunovaný král pražského podsvětí  - Videohub
    Odemknout video

  • 3.Fotbalového bosse unesli?

    Dalším ze záhadných případů českého podsvětí je zmizení fotbalového bosse a podnikatele Miroslava Kříže. Ten byl III. místopředsedou Českomoravského fotbalového svazu. V květnu roku 2010 byl údajně unesen před restaurací Chagall’s v Praze 1. Od té doby se po něm slehla zem. Od poloviny prosince roku 2011 je považován za mrtvého. 

    Kvůli záhadnému zmizení policie obvinila tehdejšího mafiána Miroslava R., pro nedostatek důkazů byl ale osvobozen. S únosem bylo spojováno i jméno kontroverzního příbramského podnikatele Roberta H. Ten byl spolumajitelem krumlovského pivovaru společně s Františkem Mrázkem. 

    Pohřešovaný Miroslav Kříž Pohřešovaný Miroslav Kříž | archiv Blesku

  • 4.Zastřelen před domem

    Dalším z mrtvých je Mrázkův dobrý kamarád Rudolf Javornický, člen tehdejšího podsvětí, který se nebál intenzivně a úzce spolupracovat s policií. Řešil tím své lehké delikty, které mu policisté výměnou za cenné informace údajně tolerovali.

    Ale i on byl nakonec zastřelen. Stalo se to v červenci roku 2001 před jeho domem v pražských Kbelích. Kdo ho zabil, se dodnes neví. Byl ale Mrázkův dobrý známý a měl mít na Antonína Bělu kompromitující materiál. I tento případ zůstal neobjasněný.

  • 5.Nepohodlný svědek?

    Jedním z „žáků“ Antonína Běly měl být Bohumil Hájek. Ten údajně zavraždil novináře Václava Dvořáka, který se podsvětí věnoval a psal o něm. Zastřelit ho měl v dubnu 1992 v Kostelci nad Černými Lesy. Vraždu si měl objednat Běla, vše pak zorganizovat Mrázek. 

    Ale jelikož boží mlýny melou, osud si nakonec vybral i Hájka. Sám se znal dokonce i s Javornickým, který ho krátce před svou smrtí odvezl schovat do Německa. Proč se tak událo, se nikdy nikdo nedozvěděl.

    Hájek v Německu nicméně moc dlouho nepobyl, nějakou dobu pak cestoval po Evropě a nakonec se vrátil zpět do Prahy. Ale jen na krátko, chvíli nato beze stopy zmizel. Tvrdí se, že se stal nepohodlným svědkem a byl odstraněn.

    Zavražděný novinář Václav Dvořák Zavražděný novinář Václav Dvořák | Policie ČR

  • 6.Vražda nebo sebevražda?

    Pouhé dva dny po vraždě Mrázka byl ve svém autě nalezen mrtvý jeho spolupracovník a bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby (BIS) Jaroslav Pospíšil. Našli ho u čerpací stanice v Příšovicích na Liberecku s prostřelenou hlavou.

    Případ byl oficiálně policií uzavřen jako sebevražda, jedna z teorií ale mluví o tom, že právě on měl Mrázka popravit. Byl mimo jiné skvělým střelcem. Jeho kumpáni ho pak měli odstranit aby nemohl vyzradit, kdo si ho najal.

  • 7.Pět vrahů?!

    Jednou z mála vražd, které se podařilo objasnit, byla smrt Jiřího Kubína. Spolumajitel bezpečnostní agentury Lenia se také pohyboval v okolí Mrázka. Dva měsíce po jeho smrti ho našli zavražděného na parkovišti před restaurací v pražských Kunraticích.

    Za jeho vraždu bylo následně odsouzeno pět mužů, mezi nimi i bývalý člen Státní bezpečnosti Vladimír Petrus. Ten dostal patnáctiletý trest vězení. Střelec Rastislav Sagalinec dostal o rok více. Kriminalisté z Tempusu se zabývali možným propojením Kubínovy vraždy se zastřelením Mrázka a lidmi kolem něj.

    Jiřího Kubína zavraždili v pražských Kunraticích. Jiřího Kubína zavraždili v pražských Kunraticích. | David Malík

  • 8.Galerie

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání