Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fiala bilancoval s Blažkem stav justice. Dlouhé tresty potřebují změnu, míní

  10:27aktualizováno  17:51
Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělní návštěvě ministerstva spravedlnosti uvedl, že počet vězňů je vysoký. Doba, kterou tráví za mřížemi je podle něj dlouhá a je potřeba udělat změny. Na tiskové konferenci po návštěvě zároveň uvedl, že končící prezident Miloš Zeman by neměl jmenovat nového šéfa Ústavního soudu (ÚS), takový krok by podle Fialy způsobil zmatek a nejasnosti.
Tisková konference po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy na ministerstvu...

Tisková konference po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy na ministerstvu spravedlnosti. (30. ledna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Fiala v pondělí navštívil ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Předmětem jednání byla zejména problematika týkající se české justice, konkrétně urychlení soudních procesů a problém nadužívání trestních represí. Pomoci by podle Fialy mohla novela trestního řádu, změny v sazbách trestů i rozsáhlejší využívání alternativních trestů.

Fiala poukázal na to, že aktuální naplněnost českých věznic přesáhla 95 procent jejich kapacit. Česko podle něj v tomto ohledu neobstojí v mezinárodním srovnání. Premiér naopak pochválil, že se zkracuje délka soudních řízení. „Přesto je tu řada případů, které vyvolávají pozornost veřejnosti a kde se lidé nedočkají jasného rozhodnutí soudu třeba i deset let. Je potřeba, aby se situace změnila,“ uvedl.

Statistická data za rok 2021 vypovídají o tom, že průměrná délka civilních řízení u okresních soudů klesla z 281 na 271 dní. Déle ale trvala trestní řízení - průměrně 205 dní namísto 201.

Fiala s Blažkem řešil i připravenou novelu zákona o státním zastupitelství, která zavádí časově omezený mandát nejvyššího státního zástupce. Původní návrh ministerstva neobsahoval navzdory programovému prohlášení vlády jasně stanovená pravidla, za jakých může vláda šéfa žalobců odvolat.

Vláda kvůli událostem zreviduje program. Výměnu ministrů Fiala nechystá

Kritizovali to jak státní zástupci, tak například i koaliční Piráti. „Tady došlo k úpravě zákona v souladu s mezinárodními trendy a na základě dohody koaličních stran. S výsledkem budou myslím nakonec spokojené všechny strany,“ řekl premiér s tím, že zákon dostatečně zajistí nezávislost státního zastupitelství.

Z další činnosti ministerstva zmínil Fiala to, že od ledna se zjednodušil proces při zakládání společností s ručením omezeným, což podle něj přispívá ke snižování byrokracie. Připomněl také zvýšení odměn pro soudní znalce, tlumočníky a překladatele, které by mělo pomoci ke zrychlení soudního řízení. Důvěru veřejnosti ve spravedlnost pak podle Fialy pomůže zvýšit internetová databáze soudních rozhodnutí.

Zeman by neměl jmenovat předsedu ÚS

Zeman by podle Fialy neměl jmenovat nového předsedu ÚS. Tento krok by podle něj vyvolal zmatek a nejasnosti. Blažek dodal, že nemá cenu, aby se Zeman do tohoto souboje v závěru kariéry pouštěl.

Schyluje se ke střetu Pavla se Zemanem kvůli šéfovi Ústavního soudu

„Máme oba stejný názor, který je naprosto jednoznačný a je v souladu s postoji naprosté většiny odborníků: neměl by to dělat,“ vzkázal Fiala Zemanovi za sebe i za Blažka. „Způsobilo by to obrovský zmatek a spoustu nejasností. Takový krok by byl velmi zvláštní. Nebylo by to správné ani věcně, ani eticky, ani z pohledu zdravého rozumu,“ dodal premiér.

„Kde by potom byla hranice, kde někdo nad rámec svého mandátu může jmenovat příštího funkcionáře nějaké instituce? Je to půl roku? Je to rok? Jsou to tři roky? Záleží to na čem?“ položil otázku premiér. „Nebylo by to správné ani věcně, ani eticky a řekl bych, že ani z pohledu zdravého rozumu,“ dodal.

Blažek řekl, že pokud se ještě s prezidentem do konce jeho mandátu setká, bude se s ním o jmenování předsedy ÚS bavit. „I o rizicích, která tento krok může přinést pro právní stabilitu i pro pana prezidenta samotného,“ podotkl s tím, že Zemanův postup by vyvolal velkou nevoli a že by takový krok byl nešťastný.

„Dokud nebude nějaké soudní rozhodnutí, tak se vlastně úplně neví, jestli ten krok je legální. Naše ústava s takovou situací nepočítá a dokonce je i sporné, který soud a na čí návrh by případně měl v téhle věci rozhodovat,“ poznamenal ministr.

Zřejmější než otázka legality je podle něj otázka legitimity. „Jestliže nově nastupující prezident říká, že je proti tomu, tak si myslím, že ten krok je nelegitimní,“ upozornil Blažek, který je původní profesí advokát. Podle něj sice není vyloučeno, že se Zeman se svým nástupcem na nějakém kandidátovi shodnou, ale „ta pravděpodobnost je velice malá“.

Zeman na Hradě končí v březnu, funkční období současného předsedy ÚS Pavla Rychetského potrvá až do srpna. Přesto Zeman uvažuje o tom, že ještě před svým odchodem určí nového předsedu, což sám pokládá za možné.

Bilanční návštěvy

Premiér Fiala postupně objíždí ministerstva a hodnotí naplňování programového prohlášení vlády, která má za sebou víc než rok fungování. Loni v prosinci navštívil ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj, v listopadu třeba ministerstvo práce a sociálních věcí či zdravotnictví.

Vláda hodlá i vzhledem k válce na Ukrajině a energetické krizi své programové prohlášení aktualizovat.

Blažek sám o sobě uvedl, že se po nástupu nové vlády stal spojkou mezi Fialovým kabinetem a prezidentem Milošem Zemanem, jehož mandát vyprší na začátku března.

Rozhodnutí o Babišovi bylo odvážné, řekl Blažek. Odsoudil emotivní debatu

Blažkovy schůzky se Zemanem vzbudily mediální pozornost, když mu na nich prezident oznámil udělení kontroverzní milosti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi nebo když Blažkovi předal svůj podnět k prověření toho, zda se v souvislosti se Zemanovou hospitalizací mohl stát trestný čin sabotáže.

Blažek se u Zemana zasadil o tři loňské vlny jmenování soudců, čtvrtou prosadila ještě minulá ministryně Marie Benešová (za ANO). Ministerstvo označilo za „historický milník“, že díky tomu jsou od letošního 1. ledna místa soudců obsazena na 100 procent.

Dvěma ministrovým návrhům na jmenování soudců ze státních zástupců prezident nevyhověl. Zemanův nástupce Petr Pavel v neděli v České televizi řekl, že státní zástupce Petra Babku a Marka Bodláka, které Zeman odmítl jmenovat, pravděpodobně soudci jmenuje.

10. ledna 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  12:05

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

V Polsku zatkli dva podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  11:56

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka...

Útok na školačky ve Francii. Dvě jsou pobodané, třetí podlehla zástavě srdce

19. dubna 2024  10:23,  aktualizováno  11:32

Ve čtvrtek zemřela ve Francii čtrnáctiletá dívka, která prodělala zástavu srdce po nedalekém útoku....

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...