Dnes Neděle - skorojasno 11°C
Zítra Pondělí - polojasno 11°C
Neděle 19. 5. 2024
Svátek má Ivo
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Domov pro seniory na Černém Mostě se dočká rekonstrukce a rozšíření
Vizualizace společné jídelny. Zdroj: a3atelier s. r. o.

Domov pro seniory na Černém Mostě se dočká rekonstrukce a rozšíření

Domov pro seniory, který v ulici Bojčenkova na Černém Mostě provozuje Český červený kříž (ČCK), se dočká rekonstrukce, během které dojde k rozšíření kapacity. S kompletním dokončením a stěhováním klientů se počítá v roce 2025. Server Pražský patriot o tom informovali představitelé Prahy 14.

Domov pro seniory doposud sídlil v objektu bývalé školky, jejíž dispozice nejsou pro poskytování služeb seniorům ideální. O potřebě stavebních úprav se hovoří už řadu let.
S tím, jak se měnily normy podrobně stanovující podmínky pro obdobná zařízení, musel se i několikrát upravovat projekt kompletní rekonstrukce.

„Je už vyřešeno financování, je vysoutěžen zhotovitel. Probíhají přípravné a bourací práce, na jaře se začne s výstavbou domu, který bude patřit mezi nejmodernější zařízení svého druhu v Praze a uspokojí klienty s různými potřebami,“ uvedl starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS).

V rámci rekonstrukce dojde ke změně vnitřních prostor a nástavbě jednoho patra. „Projekt počítá s odstraněním bariér, opravou fasády, výstavbou terasy s pergolou, vybudováním výtahů, úpravami interiéru či s obnovou vybavení,“ upřesnila 1. místostarostka Prahy 14 Mária Ševčíková (ANO). Kapacita zařízení se podle ní zvýší z 38 na 52 klientů. Ti stávající ČCK dočasně přemístil do Libně.

„Populace stárne, lidí, kteří obdobná zařízení potřebují, je stále víc. Cílem je nejen rozšířit stávající kapacity domova, ale také vytvořit důstojné a podnětné zázemí pro jeho klienty,“ uvedla v měsíčníku Prahy 14 radní Aneta Hejrovská (ANO), která má oblast sociálních věcí a zdravotnictví ve své gesci.

Podle Ševčíkové jsou celkové náklady na realizaci 248,8 milionu korun bez DPH, zhruba 63 milionů z této částky pokryjí dotace od magistrátu a ministerstva práce a sociálních věcí.


Autor: puc

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

Dnes ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Michelský dvůr zve k návštěvě

Dnes ve 21:21

Nezisková organizace Sue Ryder, která již 26 let pomáhá seniorům a jejich blízkým, srdečně zve na návštěvu Michelského dvora ve čtvrtek 23. května. Tradiční Den otevřených dveří nabídne od 9:30 do 18 hodin bohatý program.    

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

Dnes v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

Dnes v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Praha 4: Bazárek v Centru aktivního stáří

Dnes v 06:25

Výměna oblečení a dalších věcí ve čtvrtek 30. května od 14 hodin.

Očkování zvířat osob bez domova

Včera v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Praha 4 hledá členy do komise pro Eurovolby

17. května 2024 ve 14:47

Praha 4 uvítá na doplnění komisí pro Eurovolby 2024 nové zájemce o členství. Vhodné je i pro studenty 18+ a zdatnější seniory. Bydliště na Praze 4 není podmínkou.

Praha 13: Pomozte zajistit hladký průběh voleb

17. května 2024 v 10:46

Ve dnech 7. a 8. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Volební komise, které zajišťují průběh hlasování a následné sčítání hlasů, nejsou dosud plně obsazeny.

Další články
Nahoru