Dnes Čtvrtek - oblacno 9°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Na kulturní dotace letos Praha vydá téměř 379 milionů korun
Přidělení dotací ještě musí schválit zastupitelé. Ilustrační foto: archiv

Na kulturní dotace letos Praha vydá téměř 379 milionů korun

Hlavní město vynaloží v letošním roce na kulturních dotacích 378,66 milionu korun, což je meziročně o deset milionů více. Větší část peněz je určena pro víceleté granty. Nejvíc peněz město rozdělí mezi divadla a nejméně na literaturu. Novinářům to dnes řekla dosluhující radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Přidělení dotací musí ještě schválit pražští zastupitelé. Na úřad letos dorazilo 668 žádostí. Loni dalo město na kulturní granty 368,18 milionu korun.

Na letošní rok se nám podařilo vyčlenit nejvíc peněz. Pokračujeme v trendu, kdy objem peněz v dotacích narůstá. Je vidět, že po roce 2020 jsme měli lehký pokles způsobený covidem-19, ale už jsme se dostali opět zpátky k trendu, kdy objem peněz (na kulturní dotace) narůstá," řekla Třeštíková.

Z celkové částky vyčleněné na dotace tvoří větší část víceleté granty, na které půjde 256,72 milionu korun. Zbylých 121,88 milionu půjde na jednoleté granty, což je meziročně asi o pět milionů méně.

Žadatelé mohli o peníze žádat v sedmi kategoriích, a sice divadlo, hudba, tanec, vizuální umění, literatura, audiovize a mezioborové projekty plus žánrové festivaly. Stejně jako v minulých letech je oblastí, kam půjde nejvíc peněz, divadlo. Z celkové částky dostane 39,86 procenta.

O přidělení peněz rozhoduje magistrátní dotační komise složená z odborníků, která navrhne přidělit peníze pouze těm, kteří dosáhnou potřebné bodové hranice stanovené v jednotlivých dotačních oblastech. Konečné rozdělení peněz schvalují městští radní a zastupitelé.


Autor: ČTK

Výstava: Český porcelán tří století

Včera v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

Včera v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Branický knižní malotrh 2024

16. dubna 2024 v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Mladí ladí jazz v Praze 2

11. dubna 2024 v 07:01 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Letos už posedmé oživí Karlovo náměstí festival Mladí ladí jazz.Začíná se v 15:30 hodin.

Dagmar Filípková vystavuje v galerii Art brut

10. dubna 2024 ve 14:01

V galerii Art brut Praha v Ditrichově ulici v Praze 2 můžete navštívit výstavu Dagmar Filípkové.

Další články
Nahoru