Volači a klikači to opět rozjíždí. Tentokrát si hrají na vašeho operátora

SecurityGuideAktuality, Kyberbezpečnost

kyberpodvod

Nedají si pokoj, a nedají. Vyženete je dveřmi, přilezou oknem… Řeč je o kyberpodvodnících, kteří z vašich mobilů, počítačů a bankovních účtů vysávají data a peníze. ČSOB teď varuje před novým SIM Swap trikem, který tito „šmejdi“ používají.

Funguje to následovně: Zavolá vám někdo, kdo se vydává za pracovníka vašeho mobilního operátora. Přesvědčí vás, ať si nainstalujete jejich aplikaci, kde najdete přehled o svém tarifu, platbách, nevyčerpaných mobilních datech apod. To je všechno pravda, ale jen v případě, že máte do aplikace přístup jen vy sami.

Může se totiž stát, že se útočníkovi podaří nainstalovat si aplikaci s vaším účtem i na jeho vlastní mobil. Stačí, aby z vás vymámil potvrzující SMS kód, který si nechá poslat na vaše telefonní číslo. V aplikaci pak uvidí vaše osobní údaje a získá také přístup k vydání e-SIM (elektronické SIM karty).

Pokud si podvodník e-SIM aktivuje, zablokuje vám vaši vlastní SIM kartu a vyšachuje vás tak ze hry. Odborně se tomu říká SIM Swap. Kromě toho, že může kamkoli zavolat z vašeho čísla, může se dostat i k vašemu emailu, Facebooku, bankovním aplikacím…Všem službám, které pro ověření totožnosti nebo odblokování hesla používají telefonní číslo.

Proto buďte v každém případě obezřetní a pamatujte, že potvrzovací SMS kódy jsou určeny pouze a výhradně vám, coby uživatelům. Nikdy je nikomu nesdělujte ani nepřeposílejte.

„I když se věnuje spousta sil tomu, aby společnost byla o podobných podvodech edukována, stále to nestačí,“ řekl pro SecurityGuide bezpečnostní ředitel královéhradecké pobočky ČSOB, Milan Rajchl. „Pořád se najde dost lidí, kteří uvěří neznámému člověku na druhé straně telefonu, a svěří mu své osobní údaje, čísla, hesla apod.“ Podle něj hraje velkou roli v nezodpovědnosti lidí i všudypřítomný shon a stres: „Když vám někdo takhle zavolá uprostřed náročného dne, a třeba ještě apeluje na to, že můžou být vaše konta nebo účty na sítích v ohrožení, nemáte většinou čas ani chuť pochybovat, že to může být podvod. V zápalu toho denního shonu automaticky uděláte, co dotyčný chce. Když si pak uvědomíte, co se stalo, je už většinou pozdě. Dalším slabým článkem jsou senioři. Ti zase doplácí na svou důvěřivost a snadno podlehnout silnějšímu manipulátorovi,“ vysvětluje Rajchl.

Zdroj: ČSOB, AN